ПГ на НДСВ склони - смениха шефа на здравната каса

Управителният съвет на здравната каса в сряда привечер уволни изпълнителния директор д-р Димитър Петров. Това стана часове, след като депутатите медици в НДСВ оттеглиха подкрепата си от Петров след среща със здравния министър Славчо Богоев и главния секретар на Министерски съвет Севдалин Мавров. Допреди дни депутатите призоваваха Петров да не се поддава на натиска и да остане на поста си.

Управителният съвет освободи Димитър Петров на основание чл.19 ал.2 т.5 от Закона за здравното осигуряване. Там е записано, че договорът за управление на здравната каса се прекратява, ако се установи, че се извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите за принципите за осъществяване на здравноосигурителната дейност.

Часове преди решението Димитър Петров се закани, че ще съди касата, ако това се случи.

Оставката на Димитър Петров първо беше поискана от КТ "Подкрепа", а след това и от депутатите Пламен Кенаров от ПГ НИЕ и Димитър Игнатов от ОДС, заради лошо ръководство на здравната каса и забавяне на изготвянето на Националния рамков договор за 2004 г. На 22 декември м.г. здравният министър Славчо Богоев също обяви, че ще предложи Петров да бъде освободен заради разминавания в клиничните пътеки, изготвени от здравната каса и държавната политика по здравеопазване.

Преди дни по-голямата част от НДСВ депутатите в здравната комисия публично се обявиха в подкрепа на д-р Петров и заявиха, че са настояли той да не се поддава на натиска и да не пише оставка. Днес обаче, след 3-часова среща в парламента те все пак подкрепиха здравното министерство и правителството и оттеглиха защитата си за Петров. НДСВ съгласува позицията си и с министър Лидия Шулева, която като вицепремиер наблюдава и сектора на здравеопазването.

Единственият мотив за смяната, който председателят на здравната комисия доц. Атанас Щерев изтъкна, е напрежението, което се е създало между шефа на здравната каса от една страна и управителния съвет и министъра на здравеопазването от друга. Председателят на парламентарната здравна комисия похвали работата на д-р Петров и му изказа лично уважение.

За около два часа в парламента бе и директорът на касата Димитър Петров, но така и не бе извикан в стаята при депутатите.

Около час от срещата е преминала в опит депутатите да се споразумея кой да замести временно Димитър Петров като шеф на касата, докато се проведе нов конкурс за директор.

Досегашните защитници на д-р Петров - Недялко Калъчев, Атанас Щерев, Алеко Кюркчиев и други, лансирали за поста сегашният заместник на Петров в касата Глинка Комитов. Фаворитът на правителството, подкрепен от депутатите Антония Първанов и зам.шефа на ПГ на НДСВ Валери Цеков, бил шефът на Софийската здравна каса Иван Бокарев. След срещата Щерев обяви личното си мнение, че временно изпълняващ длъжността трябва да стане Глинка Комитов.

В кулоарите на парламента Димитър Петров отново заяви, че няма да подаде оставка, защото няма никакви реални или законови основания за това.

Той се закани, че ако бъде освободен от поста, не само ще заведе дело, но и щял да даде гласност за това какви интереси стоят зад подобен ход.

За пореден път Димитър Петров обяви, че смяната му се инспирира от фармацевтични компании, обвързани с екипа на здравния министър Славчо Богоев. Мотивът бил предстоящата процедура за предоговаряне на лекарствата, която започва след подписването на Националния рамков договор. Такава процедура не била правена от май 2002 г.

По думите на Петров, фармацевтичните компании са притеснени, че парите за безплатните лекарства за 2004 г. са намалени от 29 на 19 млн.лв. месечно и усилено лобират точно техните медикаменти да попаднат в реинбурсния списък.

В последния месец и половина шефът на касата на няколко пъти отправи това обвинение, но досега не е споменавал имена на фармацевтични компании, както и на конкретни хора от екипа на Богоев, обвързани с тях.

Димитър Петров обвини правителството, че иска чрез държавната квота в Управителния съвет на здравната каса да сложи ръка върху реимбурсната лекарствена политика на касата, която е независим от изпълнителната власт орган.

Петров заяви още, че на среща с министър Богоев и депутатите лекари от НДСВ е оборил всички мотиви, с които му искат оставката.

Здравният министър Славчо Богоев отказа да коментира след срещата с депутатите. Атанас Щерев обаче потвърди, че Петров ще бъде уволнен и причината за това е напрежението между министерството на здравеопазването, Управителния съвет на касата и оперативното ѝ ръководство. В този смисъл било по-добре настоящият шеф на касата д-р Димитър Петров да си подаде оставката.

Според Щерев, напрежението идвало от напрегнатата работа в Националната здравно осигурителна каса. Председателят на парламентарната здравна комисия похвали работата на д-р Петров с думите, че това е един добре работещ специалист и трябва да му изкаже своето уважение. В същото време той уточни, че не можел да изкаже адмирации по неговите отношения с министерството на здравеопазването и Управителния и Контролния съвет на НЗОК.

Щерев каза още, че парламентарната здравна комисия ще изготви тепърва сравнителен анализ за работата на здравната каса през 2002 и през 2003 г. Според Щерев, дейността ѝ е била много по-добра през миналата година и няма данни, че оперативното ръководство начело с д-р Петров е работило лошо. Именно това е основанието, по което Петров впоследствие бе освободен.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?