ПГ на СДС с план за преразпределение на квотите в комисиите

След спора за стаите и местата в пленарна зала, 39-то Народно събрание е изправено пред промени в квотите на 21-те постоянни работни комисии заради нароилите се до рекордния брой от 7 парламентарни групи. ПГ на СДС вече има план за преразпределение на квотите, защото след напускането на Иван Костов и други 26 депутати хората на Надежда Михайлова остават без представителство във важни комисии като правната и тази за промените в конституцията.

Според правилника на парламента, представителите на всяка ПГ в комисиите се определяше пропорционално на броя депутати в групата.

Десните в парламента първи се разцепиха. От първоначалния ПС на ОДС се родиха точно три групи. 11 депутати от БЗНС-НС, Демократическата партия, БСДП и независими регистрираха своя група. Преди това бе регистрирана и ПГ на СДС от 14 сини депутати с председател Надежда Михайлова. Напусналите синята партия 27 депутати около Иван Костов пък останаха в ПГ на ОДС.

Междувременно и 10 депутати напуснаха ПГ на НДСВ като заедно с независимия народен представител Румяна Георгиева регистрираха ПГ "Новото време".

Най-драматично може да се окаже разпределението на квотите в комисиите между разцепилите се депутати от дясната опозиция, представлявани вече от Надежда Михайлова и Екатерина Михайлова.

Очевидна диспропорция между представителството на двете групи има в анкетната комисия, подготвяща промените в конституцията, където са останали само хората на Костов. Докато от ПГ на СДС няма нито един представител, от ОДС има трима депутати - Димитър Абаджиев, Екатерина Михайлова и Елиана Масева. Силно присъствие на групата около Костов има и в правната комисия, където също вече липсва представител на СДС на Надежда Михайлова. В комисията по евроинтеграция единствено Николай Младенов е от квотата на СДС, докато костовистите са вече четирима.

Зам.председателят на ПГ на СДС Христо Кирчев заяви пред Mediapool.bg, че вече в групата имат план какво им "се полага" и кои ще са техните представители в комисиите. Планът бил представен на вече бившите им колеги в новите ПГ на ОДС и на Мозер и Праматарски.

Специално за правната комисия, Кирчев призна, че хората на Надежда Михайлова нямат кого да предложат. Валентин Василев и Николай Младенов, които не са юристи, изявили желание и щели да работят в нея с помощта на допълнителни експерти прависти, които ще готвят становищата на СДС.

За комисията по промените в конституцията, Кирчев обяви, че "Надежда Михайлова си има екип", и сама ще прецени кого да предложи за член на комисията.

Всеки член на ПГ на СДС ще трябва да участва в две комисии заради намаления брой на групата, пресметна Кирчев. Заради това Никола Николов, който е в икономическата комисия, щял да бъде включен и в работата на земеделската.

В сряда ще стане ясно какви рокади предстоят.

Заместник-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев потвърди, че се обсъжда вече въпроса за промени в парламентарните комисии заради новите групи в НС, но все още не било взето решение. Новите структури в парламента поставят необходимостта да се мисли за "покриване" на комисиите и за урегулиране на процесите в тях, коментира Ралчев.

От мнозинството обмислят и свалянето на нововремеца Емил Кошлуков от председателското място в комисията по гражданските въпроси. За смяната настоявали от коалиционния партньор ДПС, твърдят царски депутати. По безболезненият вариант е гражданската комисия да с обедини с тази по жалбите и петициите на гражданите. Тогава вече Кошлуков ще е подчинен на социалиста Любен Корнезов и ще бъде лишен от парламентарен мерцедес и секретарка.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: