Пхенян и Сеул демонтират високоговорителите в района на границата

Пхенян и Сеул демонтират високоговорителите в района на границата

Северна и Южна Корея започнаха в понеделник да премахват високоговорителите, които бълваха пропаганда в района на строго охраняваната граница между двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейското министерство на отбраната.

Двете страни си обещаха да предприемат тази мярка на историческата среща на високо равнище миналата седмица. Това са първите практически, макар и малки, стъпки по пътя към помирението, отбелязва Ройтерс.

Южна Корея започна да демонтира своите високоговорители в 14 ч. (8 ч. българско време). Активност на няколко места от другата страна на границата показва, че Северна Корея е предприела аналогични действия.

В продължение на десетилетия, само с няколко прекъсвания, двете Кореи разпространяваха пропагандни съобщения с високоговорители в района на границата като форма на психологическа война. Югът излъчваше новини, местни поп песни и критики към режима в Пхенян, а Северът осъждаше правителството в Сеул и възхваляваше социалистическата си система, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?