Пхенян информира чуждестранните посолства, че не може да гарантира сигурността им

Пхенян информира чуждестранните посолства, че не може да гарантира сигурността им

Северна Корея е информирала Великобритания, че не може да гарантира безопасността на чуждите дипломати след 10 април, предаде Ройтерс, като цитира британското министерство на външните работи.

"Британското посолство в Пекин е получило съобщение от севернокорейското правителство тази сутрин, в което се казва, че в случай на конфликт то няма да бъде в състояние да гарантира безопасността на посолствата и международните организации в страната от 10 април нататък", пояснява Форин офис, цитиран от Ройтерс.

Говорител на Форин офис обаче подчерта, че от севернокорейска страна не е имало искане към британското посолство да се евакуира.

Северна Корея помоли Русия да обмисли възможността да евакуира своя персонал от посолството си в Пхенян заради нарастващото напрежение на Корейския полуостров, заяви говорител на руското посолство. Говорителят каза по телефона от Пхенян, че Русия проучва молбата, но не планира евакуация на този етап. По думите му в севернокорейската столица няма външни признаци за напрежение.

Въпросът за евакуацията на руското посолство в Пхенян засега е само предложение на Северна Корея. Москва проверява какво е положението, каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, съобщи ИТАР-ТАСС. В Ташкент, където е на посещение, Лавров обясни, че такива  предложения за евентуално евакуиране на персонала са направени на всички посолства в Пхенян.

Представител на Програмата за развитие на ООН съобщи същевременно, че севернокорейското министерство на външните работи е предложило в петък на международните хуманитарни организации, действащи в страната, да евакуират мисиите си. В Северна Корея има представителства на Програмата за  развитие на ООН, на детския фонд на ООН УНИЦЕФ, на Световната  здравна организация, на Международния комитет на Червения кръст, на Световната програма по прехраната и др.

Утре в Пхенян се събират ръководителите на дипломатическите мисии на страните от ЕС, акредитирани в Северна Корея, за да обсъдят ситуацията, казал пред БТА говорителят на МВнР Димитър Япраков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят