Пхенян изстреля нова ракета, вбесявайки света

Съветът за сигурност на ООН не прие версията за сателит и реши да предприеме значителни мерки

Северна Кория изстреля в неделя ракета с далечен обсег, твърдейки, че е извела сателит в орбита, но нейните съседки и САЩ определят това като ракетен опит, извършен в нарушение на санкциите на ООН за забрана на изпитания на балистични ракети само седмици след извършения ядрен опит. НАТО, ЕС и Русия също разкритикуваха действията на Пхенян.

На извънредна среща следобед Съветът за сигурност на ООН категорично осъди изстрелването на ракетата носител и потвърди намерението си да предприеме "значителни мерки" в отговор на ядрения опит на Пхенян, извършен през януари.

Това е изпитание на балистична ракетна технология и като такова представлява нарушение на четири резолюции на Съвета за сигурност, подчерта британският заместник-посланик Питър Уилсън, настоявайки за "непоколебим и бърз отговор".

Фактически никой от международната общност не повярва на версията за извеждане на сателит. Според Южна Корея това е било изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета и е подготовка за нов ядрен опит. По данни на разузнаването на страната изстреляният сателит е безполезен от научна гледна точка, тъй като е прекалено малък.  

Новият опит доведе до ускоряване на преговорите между Сеул и Вашингтон за разполагането на системата THAAD (противоракетен комплекс с наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети) в Южна Корея.

"Такива действия са пряка заплаха за международния мир и сигурността в региона и отвъд него. Те още повече изострят напрежението на Корейския полуостров, което е в ущърб на всички", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че изстрелването на севернокорейската ракета е в пряко нарушение на пет резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"В тях се призовава КНДР да преустанови всички видове дейности, свързани с програмата ѝ за балистични ракети, да възстанови предишните си задължения по мораториума над изстрелването на ракети и да не провежда никакви ядрени изпитания или изстрелвания с използване на технологията на балистичните ракети", посочи Столтенберг.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изстрелването и призова Пхенян да прекрати "провокационните действия" и да спазва задълженията си към международната общност, предаде ТАСС.

Руското външно министерство заяви, че Пхенян за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. "Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло /.../ нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на ведомството.

В него се посочва още, че избраният от Пхенян курс "не може да не предизвика решителен протест". "Настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над това дали отговаря на интересите на страната политиката на противопоставяне срещу цялата международна общност", изтъква министерството.

Китай изрази съжаление, че въпреки повсеместните протести на международната общност, Корейската народнодемократична република осъществи ракетният пуск. Пекин призова всички страни да действат предпазливо и да се въздържат от каквито и да било стъпки, които могат да повишат още повече напрежението на Корейския полуостров. Диалогът е единственият начин да бъде осигурен траен мир и стабилност в региона, посочват от Китай, предаде Ройтерс.

В неделя сутринта севернокорейската държавна телевизия съобщи, че изстрелването на ракетата с далечен обсег, разпоредено от държавния ръководител Ким Чен-ун, за да изведе спътник в космоса, е "пълен успех", предаде Ройтерс.

Сателитът "Куанмьонсон"-4 обикаля Земята на всеки 94 минути и Северът ще продължи да извежда спътници и в бъдеще, заяви говорителят на севернокорейската държавна телевизия в прочетеното от него изявление.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация (Ен Ейч Кей). Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо".

Японската национална медия Ен Ейч Кей заяви, че севернокорейският пуск е осъществен в 9.31 ч японско време. Япония не е предприемала действия за сваляне на ракетата на Пхенян, въпреки че е прелетяла край Окинава, съобщи още медията, цитирана от Ройтерс. Първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край бреговете на Южна Корея, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Ведомството допълни, че няколко минути по-късно в района на южнокорейския остров Чеджудо е паднал елемент от защитния екран около спътника.

Американските власти засичат севернокорейски ракетен пуск, но не смятат, че той е заплаха за САЩ и съюзниците им, заявиха американски представители от сферата на отбраната.

"Можем да потвърдим, че засякохме изстрелване от Северна Корея, както и че първоначалните индикации не сочат заплаха за САЩ или съюзниците ни", каза единият от представителите. "Следим ситуацията и скоро ще разполагаме още актуална информация", допълва той.

Според Сеул  Северна Корея се готви за пети ядрен опит след проведените през 2006, 2009, 2013 година и извършения на 6 януари 2016 г. Заради това и Съветът за сигурност на ООН, както и САЩ, Япония и Южна Корея на двустранна основа въведоха различни санкции срещу Корейската народно-демократична република. В Пхенян смятат санкциите за "неефективни", защото икономиката на страната била "самодостатъчна", отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?