Пхенян може да постигне ядрените си цели до една година

Пхенян може да постигне ядрените си цели до една година

Северна Корея може да обяви изпълнението на целите на ядрената си програма до една година, смята южнокорейският министър на националното обединение Чхо Мьон-кьон, предаде Ройтерс.

"Експерти мислят, че на Северна Корея ще са ѝ нужни още две до три години, но те (севернокорейците) развиват своите ядрени способности по-бързо, отколкото очаквахме и ние не можем да изключим възможността Пхенян да обяви до една година, че е реализирал напълно ядрената си програма", каза министърът по време на медийна проява в Сеул.

 

Същевременно Франс прес, като се позова на японски и южнокорейски медии, предаде, че радиосигнали и задействане на радар в ракетна севернокорейска база, пораждат страхове, че Пхенян се готви за ново ракетно изпитание. Северна Корея не е извършвала ракетни изпитания от 15 септември, припомня агенцията.

Японската агенция Киодо съобщава, че японското правителство е в състояние на готовност след регистрирането на радиосигнали. Агенцията обаче допълва, че според друга хипотеза движението, наблюдавано в ракетната база, може да е свързано с учения на севернокорейската армия.

Южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на правителствен източник, съобщава, че радар за проследяване на ракети е бил задействан в севернокорейска база, без да уточнява коя. Говорител на южнокорейското министерство на отбраната засега отказва коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят