Пхенян не изключвал преговори със САЩ за кризата около ядрената програма

Северна Корея не изключва възможността за преки преговори със Съединените щати за решаване на кризата около подновената ядрена програма на Пхенян, предаде ИТАР-ТАСС.

В съобщение на Корейската централна телеграфна агенция /КЦТА/ се казва, че севернокорейското правителство е готово на диалог за мирно решаване на проблема. Изтъква се обаче, че въпреки това Пхенян е взел необходимите мерки в отговор на "едностранното и пълно нарушаване на рамковото споразумение от САЩ".

В съобщението на корейската агенция се заявява, че ядрената криза на Корейския полуостров се дължи изцяло на американската политика, насочена срещу Северна Корея.

В Москва днес започнаха консултации между Южна Корея и Русия за решаване на севернокорейската криза. Първият заместник външен министър на Южна Корея Ким Хан Кюн ще се срещне последователно с руските си колеги Александър Лосюков и Георги Мамедов. Целта на мисията му е да убеди руското правителство да използва влиянието си върху Пхенян, за да го накара да прекрати ядрените си разработки.

Японският външен министър г-жа Йорико Кавагучи и американският държавен секретар Колин Пауъл са се договорили да продължат дипломатическите усилия за мирно решаване на кризата, предаде АП. В телефонен разговор късно снощи те са заявили, че ще продължат да оказват натиск върху Пхенян за прекратяване на ядрената му програма.

Във вторник съветник на южнокорейския президент Ким Те Чжун по въпросите на националната сигурност ще отпътува за Вашингтон, за да разговаря с американски представители за севернокорейската ядрена криза. Лим Сон Чун ще се срещне със съветничката на Буш за националната сигурност Кондълиза Райс и с други официални лица, съобщи Ройтерс.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?