След двудневното посещение на Майк Помпейо

Пхенян обяви, че преговорите със САЩ са "крайно обезпокоителни"

Пхенян обяви, че преговорите със САЩ са "крайно обезпокоителни"

Преговорите с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо са "крайно обезпокоителни", тъй като той настоява за пълно, подлежащо на проверка и необратимо унищожаване на ядрените оръжия.

Това обяви севернокорейското външно министерство след края на двудневното посещение на Помпейо в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ замина в събота за Япония без да се срещне с Ким Чен-ун. В Токио Помпейо ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея.

"Най-бързият начин" Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният подход, при който двете страни да предприемат едновременни стъпки, съобщава севернокорейската информационна агенция КЦТА, позовавайки се на неназован източник от външното министерство.

Според нея "твърдото и непоколебимо" решение на Пхенян да изостави ядрените си оръжейни програми може да отслабне заради претенциите за едностранно ядрено разоръжаване. 

Майк Помпейо преговаря два дни в Пхенян със заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол. В края на визитата си държавният секретар на САЩ изрази увереност, че страните ще успят да постигнат напредък по всички обсъждани теми. 

Споделяне

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?