След двудневното посещение на Майк Помпейо

Пхенян обяви, че преговорите със САЩ са "крайно обезпокоителни"

Пхенян обяви, че преговорите със САЩ са "крайно обезпокоителни"

Преговорите с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо са "крайно обезпокоителни", тъй като той настоява за пълно, подлежащо на проверка и необратимо унищожаване на ядрените оръжия.

Това обяви севернокорейското външно министерство след края на двудневното посещение на Помпейо в страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ замина в събота за Япония без да се срещне с Ким Чен-ун. В Токио Помпейо ще има тристранна среща с министрите на външните работи на Япония и Южна Корея.

"Най-бързият начин" Корейският полуостров да стане безядрена зона е постепенният подход, при който двете страни да предприемат едновременни стъпки, съобщава севернокорейската информационна агенция КЦТА, позовавайки се на неназован източник от външното министерство.

Според нея "твърдото и непоколебимо" решение на Пхенян да изостави ядрените си оръжейни програми може да отслабне заради претенциите за едностранно ядрено разоръжаване. 

Майк Помпейо преговаря два дни в Пхенян със заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон-чхол. В края на визитата си държавният секретар на САЩ изрази увереност, че страните ще успят да постигнат напредък по всички обсъждани теми. 

Споделяне

Още от Свят