Пхенян обяви край на ядрените опити и начало на икономическото развитие

Пхенян обяви край на ядрените опити и начало на икономическото развитие

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви лидерът на комунистическата държава Ким Чен-ун, цитиран от световните агенции. Страната ще затвори полигона си за ядрени изпитания и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето в петък на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова парти.

Севернокорейският лидер аргументира решението с това, че Пхенян вече е проверил оперативността на ядрените си оръжия.

“Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът е изпълнил своята мисия“, каза той.

“Северна Корея се съгласи да прекрати всички ядрени опити и да затвори важен обект за ядрени опити. Това е много добра новина за Северна Корея и за Света - голям напредък! Очаквам с нетърпение нашата среща на върха”, написа американският президент Доналд Тръмп в “Туитър”.

През последния Ким Чен-ун показва усилия за разведряване на обстановката на полуострова, след като направи визита в Китай, а след това посети концерт на южнокорейска поп група. На 27 април той трябва да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, а след това и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Срещата с Тръмп все още няма точна дата, но принципно е решено, че трябва да се проведе през юни.

В началото на април директорът на ЦРУ Майк Помпейо се срещна тайно в Пхенян с Ким Чен-ун. Помпейо е номиниран за държавен секретар на САЩ.

Едновременно с това Северна Корея провъзгласи и развитието на икономиката като основна цел на държавата. Трудовата партия на Корея, пише, че „всички сили ще бъдат насочени в борбата за строителството на мощна социалистическа икономика, решително повишение на жизнения стандарт на народа“.

Поради тази цел партията обявява, че е необходим мир на Корейския полуостров, благоприятна външна атмосфера и развитие на приятелските връзки със съседните и другите държави по света.

Споделяне

Още от Свят