Пхенян отново задържа американски гражданин

Пхенян отново задържа американски гражданин

Севернокорейските власти отново задържаха американски гражданин – втори такъв случай за последните две седмици, на фона на нарастващото напрежение между Пхенян и Вашингтон. Мотивът е „извършване на неприятелски действия“, предаде БГНЕС, цитирайки световните агенции.

С арестуването на Ким Хак-Сон КНДР вече държи четирима американски граждани.

Според съобщение на севернокорейската новинарска агенция KCNA мъжът е работил в Университета за наука и технологии в Пхенян (PUST) - институция, открита през 2010 г. с известен брой американски преподаватели.

На 22 април бе арестуван професорът по счетоводство Ким Сан Дук от същото учебно заведение. Той бе заловен на летището в столицата, докато се опитваше да напусне страната, след като изнасял лекции в университета. Ким също е обвинен в "извършване на престъпни действия на враждебност".

Още двама граждани на САЩ - колежанинът Ото Вамбиер и корейско-американският пастор Ким Донг-Чул, са в ръцете на властите в КНДР. Миналата година пасторът бе осъден на 10 години лишаване от свобода и тежък труд заради шпионаж. Вамбиер получи 15-годишна присъда през 2016 г. за "престъпления срещу държавата".

Пхенян се намира в ситуация на конфликт с новата американска администрация, оглавена от Доналд Тръмп, която се противопоставя на ядрената и ракетна програма на КНДР. Вашингтон се опасява, че севернокорейските власти дори разполагат с междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне територията на САЩ.

Само преди два дни пък азиатската страна обвини ЦРУ и разузнаването на Южна Корея в заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун с биологическо оръжие.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?