Пхенян планира ракетни удари по американския остров Гуам до средата на август

Пентагонът предупреди за изпреварваща атака по 20 цели в КНДР

Пхенян планира ракетни удари по американския остров Гуам до средата на август

Северна Корея вече разполага с готов план за ракетни удари по американския тихоокенски остров Гуам до средата на август.

Планът за атаката ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

В съобщението се цитира генерал Ким Рак-кьом, командващ стратегическите сили на севернокорейската армия. Той се заканва, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356,7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

Генерал Ким нарича президента на САЩ Доналд Тръмп "лишен от разум" човек, с когото "нормален диалог не е възможен". Тръмп "разбира само от сила", подчертава той.

Северна Корея излезе с този коментар, след като президентът на САЩ във вторник обеща на затворената комунистическа страна "огън и ярост", ако тя не промени войнствения си курс и извърши агресия. КНДР от своя страна даде да се разбере, че проучва внимателно план за нанасяне на ракетни удари по Гуам. През деня Тръмп продължи вербалната ескалация, като похвали американската ядрена мощ, припомня БТА.

В международен план няколко държави изразиха безпокойство от войнствения тон, подет от президента на САЩ. Германия призова всички страни към сдържаност, а Китай, единственият истински съюзник на Северна Корея, апелира за избягване на думи и действия, които може да повишат напрежението на Корейския полуостров. 

Гуам е ключов аванпост на Съединените щати в Азиатско-тихоокеанския регион. На този отдалечен остров с площ от 550 кв. км, където живеят 162 000 души, са базирани около 6000 американски военнослужещи. САЩ имат на острова военновъздушна база, която може да приема тежки бомбардировачи като Б-52 и Б-2.

Въпреки севернокорейските заплахи редица експерти изразяват съмнения, че КНДР наистина е способна да удари Гуам. Все пак Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея от бомбардировачи Б-1 "Лансър", обяви американската телевизия Ен Би Си.

Шест бомбардировача Б-1 се намират в базата на Гуам

По информация на медията в американската военновъздушната база "Андерсън" на остров Гуам се намират шест свръхзвукови стратегически бомбардировачи Б-1 "Лансър". От края на май те са изпълнили 11 тренировъчни полета, имитиращи удари срещу Северна Корея, за последно – на 7 август.

Пентагонът предвижда в евентуалната операция да участват спътници, дронове, изтребители и разузнавателни самолети, заяви Ен Би Си, цитирайки свои източници. Приоритетни мишени ще бъдат пускови площадки за ракети, изпитателни комплекси и логистични сгради.

Според източниците на американската телевизия разузнаването на САЩ е уверено, че разполага с точна информация за разположението на въпросните обекти. То се е сдобило с част от данните чрез анализ на сведенията за ракетните опити на Северна Корея в последно време.

Междувременно Южна Корея и Япония декларираха готовност да съдействат на Вашингтон при евентуална ескалация на напрежението между САЩ и Северна Корея. Южнокорейските въоръжени сили са в готовност да реагират незабавно на евентуална провокация от страна на Пхенян, обяви говорител на генералния щаб, цитиран от Ройтерс.

Южна Корея засега не засича необичайни действия на Севера

Той обаче направи уговорката, че засега южнокорейската армия не е забелязала никакви необичайни действия на Севера, които да загатват за такава провокация. Цитираният говорител определи заканите на Пхенян да удари американската територия Гуам като предизвикателство към Южна Корея и съюза между Вашингтон и Сеул.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин свика в четвъртък извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на ракетната заплаха от страна на Севера, предаде ТАСС, като се позова на неговата канцелария.

Япония може да прихване ракети, изстреляни към Гуам

Япония пък може да прихване законно ракетите, които Северна Корея евентуално ще изстреля срещу американската тихоокеанска територия, заяви министърът на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от Ройтерс.

Онодера каза пред комисия в долната камара на японския парламент, че националните сили за самоотбрана ще получат разрешение да ударят ракета, изстреляна към Гуам, ако тя бъде преценена като екзистенциална заплаха за Япония.

Това изявление потвърждава позицията на японското правителство по въпроса, отбелязва Ройтерс. Според експерти обаче Япония сега не разполага с капацитет да свали ракета, летяща над нейната територия към Гуам.

Генералният секретар и говорител на японското правителство Йошихиде Суга даде да се разбере, че страната никога няма да може да толерира провокациите на Северна Корея, предаде Франс прес.

"Призоваваме твърдо (КНДР) да вземе на сериозно многократните предупреждения на международната общност, да се съобрази с резолюциите на ООН и да се въздържа от нови провокации", призова Суга.

Споделяне

Още от Свят