Пхенян плаши с война при провокации от САЩ

Пхенян плаши с война при провокации от САЩ

В случай на провокации от страна на САЩ КНДР ще започне военни действия с цел обединяване на Севера и Юга, пише централният севернокорейски вестник "Нодон синмун".

"В отговор дори на незначителни провокации от страна на САЩ народът и армията на КНДР без никакви колебания ще подхванат велика война за обединяване на родината", пише вестникът, който изразява мнението на ръководството на управляващата Корейска трудова партия, цитиран от ТАСС и БТА.

Изданието осъжда "безумната политика на Вашингтон, който не се замисля за евентуалните катастрофални последици от този курс" и посочва, че "отдавна е минало времето, когато САЩ имаха възможност да заплашват КНДР с ядрено оръжие".

Според "Нодон синмун" обаче "САЩ все така кроят планове да окупират северната част от Корейския полуостров с помощта на своите съюзници - Япония и Южна Корея".

При това положение - "провокирана от подпалвачите на война, КНДР ще отговори с превантивен удар собствен модел и със справедлива война за обединяване на родината", пише изданието.

Официални лица и медии в Северна Корея посочват, че Пхенян е разтревожен от изпращането на американския атомен самолетоносач "Карл Винсън" начело на военноморска ударна група край Корейския полуостров.

В събота вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред журналисти в Сидни, че военните кораби ще пристигнат в Японско море "до дни, преди края на месеца".

Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) информира по-рано, че в състава на съединението, освен самолетоносача, влизат палубното авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните ескадрени миноносци (разрушители) "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майър" (Wayne E. Meyer), екипирани с противоракетни системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Чамплейн" (Lake Champlain).

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?