Пхенян плаши Южна Корея с ”изпепеляване” за минути

Пхенян плаши Южна Корея с ”изпепеляване” за минути

Държавната телевизия на КНДР разпространи провокативна информация, че в случай на опасност Пхенян може да прибегне до "специално средство", която може за минути да изпепели врага.

"Ако нашите революционни сили използват това специално средство, всичките ни врагове ще бъдат изпепелени за три-четири минути или дори по-бързо", съобщи севернокорейската телевизионна говорителка, без да уточнява какво е това оръжие.

"Това специално средство е наша собствена разработка, каквато светът досега не е виждал", обявиха още по телевизията в Северна Корея, а заплахата бе придружена с кадри от бойна подготовка на севернокорейски войници, които обстрелват с автомати чучела, символизиращи южнокорейски лидери.

Съобщението бе посрещнато сдържано в Южна Корея, като най-повтаряната фраза бе "растяща загриженост" по отношение на все по-враждебните изявления от страна на Севера.

Словесната агресия на Пхенян се прояви едновременно със слуховете, че военното ръководство в Пхенян готви нова провокация след неуспешния опит да изведе наблюдателен спътник в космоса с ракета носител, създадена в КНДР.

Веднага след провала на военен парад в Пхенян бе демонстрирана нов тип балистична ракета с голям обсег. Според южнокорейски източници Северна Корея се готви да извърши трети подземен ядрен опит.

"Беше извършена значителна подготовка за ядрения опит. Разполагаме с информация, че сега за това остава да се вземе само политическо решение", заяви в Сеул говорител на южнокорейското военно министерство. Пхенян вече направи два подземни ядрени опита - през 2006 и 2009 година.

Това провокира генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да призове Северна Корея да се въздържа "от по-нататъшни провокативни действия".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?