Пхенян се обърна към всички корейци и призова за обединение

Хокеистки от Севера и Юга вече тренират заедно за Олимпиадата

Пхенян се обърна към всички корейци и призова за обединение

Северна Корея (КНДР) направи снощи рядко изявление, обръщайки се към всички корейци по света, като призова да постигнат пробив за обединението на страната без помощта на други държави, предаде Ройтерс.

Всички корейци трябва "да подпомагат контактите, пътуванията и сътрудничеството между Северна и Южна Корея", се казва в изявлението, цитирано от севернокорейски държавни медии. Пхенян обеща да смаже всички предизвикателства пред обединението на полуострова.

В изявлението се подчертава, че корейците трябва да се борят енергично за намаляване на военното напрежение и създаване на мирен климат на Корейския полуостров. Военното напрежение е сред основните пречки пред подобряването на отношенията между двете Кореи и обединението.

Видя се, че съвместните военни учения с чужди сили не помагат развитието на отношенията между Северна и Южна Корея, се отбелязва в изявлението.

Пхенян подчертава, че тази година е от значение за Северна и Южна Корея, защото се навършват 70 години от основаването на КНДР. За южната Република Корея годината е важна, защото следващият месец страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри.


Междувременно група от 12 хокеистки от Северна Корея пристигна днес с автобус в Южна Корея, за да участва в съвместна подготовка за олимпиадата с южнокорейските домакинки. Спортистките са придружени от един треньор и двама помощници. Едно от решенията при неотдавнашните срещи между висши представители на двете страни е те да участват с общ женски отбор по хокей на лед.

Решението за обединения отбор предизвика обществено недоволство в Южна Корея, отбелязва агенция Йонхап, защото доста хора се опасяват, че местните хокеистки няма да имат шанс да играят пред собствената си публика на олимпиадата.

 

Според решение на Международния олимпийски комитет смесеният корейски отбор ще се състои от 35 състезателки, но в мачовете ще участват по 22 души, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?