Пхенян ще възстанови спешната телефонна връзка със Сеул

Северна Корея обяви, че възстановява спешната телефонна връзка с Южна Корея, която Пхенян прекъсна през март и предложи разговори между двете Кореи на своя територия, съобщи Франс прес.

Тази спешна линия беше последната директна връзка между двете Кореи. КНДР я прекъсна през март в момент, когато напрежението на Корейския полуостров бе достигнало връхна точка. Линията ще бъде възстановена днес около 5.00 ч. по Гринуич, обяви Комитетът за помирение на Корея в изявление, цитирано от държавната агенция КЦТА.

Пхенян обаче не проявява същата готовност за предложената от Южна Корея министерска среща в Сеул в сряда. „Смятаме, че са нужни контакти между властите на Севера и Юга преди предложената от Юга министерска среща”, заяви говорител на Комитета за помирение. КНДР предлага предварителните контакти да се състоят в междукорейския промишлен обект Кесон на 10 км от границата от страната на Северна Корея, който е затворен от април.

Вчера Северна Корея предложи да започнат за пръв път от години официални преговори по редица спорни въпроси от търговската и хуманитарната област.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства „насърчаващия напредък за намаляване на напрежението и за мир и стабилност на Корейския полуостров”. Южнокорейските анализатори обаче остават предпазливи, като подчертават, че съдържанието и графикът на преговорите със сигурност ще съдържат точки на дълбоки или дори непреодолими разногласия.

Споделяне

Още от Свят