Пхенян смята да продължи изпитанията на балистични ракети

Пхенян смята да продължи изпитанията на балистични ракети

Властите на Северна Корея определиха проведените в сряда изпитания на ракети като “акт на самозащита” и дадоха да се разбере, че смятат да продължат с пускането им, независимо от отношението на световната общност, предаде ББС.

В първите официални коментари по повод изпитанията Пхенян заяви, че има законно право да засилва своята отбранителна мощ и ще предприеме решителни мерки, ако някой се опитва да оспори това нейно право и започне да оказва натиск на Корейската народно-демократична репубрика (КНДР).

Севернокорейските власти определиха пускането на ракетите като успешно, независимо от това, че САЩ коментираха изпитанията на ракетите с далечен обхват Taepodong-2 като провал. Taepodong-2 е способна да долети до Аляска, отбелязва ББС.

Според южнокорейските средства за масово осведомяване КНДР се готви да пусне още три или четири ракети, а в района на стартовата площадка се забелязва активна дейност. По всичко е видно обаче, че тези ракети не са в далечен обхват на действие, като с медиите в Южна Корея е съгласен и високопоставен представител на японското правителство, според когото пускането на още една ракета Taepodong-2 толкова скоро след последните изпитания е малко вероятно.

Съветът за сигурност на ООН смита, че на пускането на севернокорейските ракети трябва да се отговори сериозно, но след самия Съвет за сигурност липсва общо виждане какъв трябва да е сериозният отговор на опитите на Пхенян.

Проектът за резолюция бе предложен от Япония и в него се предвижда въвеждането на санкции срещу КНДР заради седемте балистични ракети в различен радиус на действие, които тя изстреля вчера. Сред проектосанкците срещу Пхенян са забрана за доставки в Северна Корея на материали и технологии, които може да се използват в програми за създаване на ракети и друг вид оръжие за масово поразяване.

Проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ОНН се подкрепя от САЩ, Великобритания и Франция – три от петте постоянни членки на съвета. Представителят на Вашингтон Джон Болтън заяви, че е доволен от първите обсъждания. “Предварителните дискусии в съвета бяха много интересни, защото никой не защити КНДР. Мисля, че тонът на обсъждането показва, че в международната общност има слаба подкрепа за севернокорейските ракетни изпитания.

Русия и Китай – другите двама постоянни членове на Съвета за безопасност, засега се въздържат от официални изявления, за да не споменават санкции. Москва само коментира, че през 1998 г., след първите ракетни изпитания на Северна Корея,  представени като безуспешен опит за изстрелване на спътник в орбита, Съветът за безопасност излезе с призови да не се предприемат каквито и да било изстрелвания без ООН да е предупредена.

Този път обаче Пхенян заяви, че санкции ще означават обявяване на война. Японската телевизия “Ти Би Ес” предаде, че представителят на КНДР в ООН заявил, че в случай на предприемане на санкции, неговата страна ще предприеме “повсеместни контрамерки”.

13 делегации в ООН са за приемане на резолюция, но две смятат, че е по-уместно да се излезе с изявление, съобщи представителят на френската мисия в ООН Жан-Марк де ла Саблиер пред Асошиейтед прес. Той допълва, че още е рано да се говори какво ще произлезе от това, но всички са съгласни, че трябва да се действа бързо.

В текста на проекторезолюцията, цитиран от АП, КНДР е наречена” главен разпространител на балистични пакети и съпътстващи технологии” и от нея се иска незабавното прекратяване на развитието, изпитанието и разпространението на балистични технологии, както и налагане на пълен мораториум върху пускането на ракети.

Москва и Пекин обаче се опасяват, че прекалено твърдият отговор може да срине шестстранните преговори за Северна Кория. Руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че засега не е виждал текста на резолюцията и в хода на дискусията думата “санкции” не се е появила в сряда. “Честно казано аз не очаквам прилагането на някакви санкции. Длъжни сме да подходим с ясна мисъл и отчитайки, че главната цел е възобновяването на шестстранните преговори и дипломатическо разрешение на ситуацията, каза той.

По-късно в четвъртък дипломатите ще продължат с обсъжданията. Едно е ясно, независимо от изявлението за необходимостта от бърза реакция на действията на Пхенян, за обсъждането на проекторезолюцията (или изявлението) ще отидат минимум няколко дни, обобщава ББС.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?