Пхенян твърди, че има ракети, с които може да порази територията на САЩ

Северна Корея обяви, че притежава стратегически ракети, които могат да поразят територията на САЩ, предаде Франс прес във вторник. Съобщението е в отговор на ново споразумение, сключено между Вашингтон и Сеул за увеличаване на обсега на южнокорейските ракети.

В информацията, разпространена от севернокорейската информационна агенция КЦТА, говорител на Националния комитет по отбраната посочва, че севернокорейските стратегически ракети могат да поразят не само американските сили на корейския полуостров, но и Япония, Гуам и дори територията на САЩ. В изявлението се посочва, че Пхенян е готов да се изправи срещу който и да е враг, с ядрен капацитет срещу ядрен капацитет и с ракета срещу ракета.

Съгласно споразумението от неделя между Вашингтон и Сеул обсегът на южнокорейските ракети ще бъде разширен на 800 километра срещу настоящите 300, което е достатъчно, за да се достигне част от Китай и Япония.

САЩ имат 28 500 военни на южнокорейска територия, на която гарантират "ядрен чадър" случай на нападение. В замяна Сеул прие да ограничи обсега на ракетите си през 2001 г., за да намали напрежението на полуострова. Но предвид ядрените и ракетните амбиции на Пхенян Сеул започна да настоява за разширяване на обсега и преговорите в тази насока се укориха след неуспешния опит за изтрелване на севернокорейска ракета през април. Тогава Пхенян твърдеше, че ракетата с обсег 6700 километра трябва да изведе спътник в орбита за граждански цели. Сеул, Вашингтон и техните съюзници съзряха в това нов етап към разработването на ядрена бойна глава.

Пхенян извърши два ядрени опита през 2006 г. и 2009 г., които му костваха международни санкции. Северна Корея притежава 800 ракети за подвижни установки, от които 600 ракети Скъд, които са непосредствена опасност за Южна Корея.

Мнозина експерти смятат, че Пхенян все още няма необходимата технология, за да вложи ядрен боен заряд в някоя от ракетите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят