Пхенян вероятно подготвя петия си ядрен опит

Пхенян вероятно подготвя петия си ядрен опит

Нови сателитни снимки показват активна дейност на севернокорейски ядрен полигон, предаде Ройтерс, като се позова на базиран в САЩ проект за наблюдение на КНДР. Не е ясно обаче дали става въпрос за ремонтни дейности или Северна Корея се подготвя за петия си ядрен опит.

Сайтът 38 North, който е поддържан от Училището за съвременни международни изследвания към американския университет "Джон Хопкинс", съобщи, че снимките са направени на 7 юли. Те обаче не са с достатъчна висока резолюция, за да може да бъде установено точно за каква дейност става въпрос.

"Ясно е, че Северна Корея поддържа обекта в състояние на готовност, което би позволило провеждането на ядрени опити в бъдеще, ако дойде заповед от Пхенян", подчерта в същото време сайтът.

В последно време се увеличиха слуховете, че КНДР може да извърши петия си ядрен опит, след като на 6 юли Съединените щати включиха нейния държавен ръководител Ким Чен-ун в свой черен списък за нарушаване на правата на човека, отбелязва Ройтерс. Северна Корея определи този ход като "обявяване на война" и се закани да даде суров отговор.

Изолираната комунистическа държава извърши четвъртия си ядрен опит през януари, а на следващия месец изстреля ракета с голям обсег, навличайки си нови санкции от страна на ООН.

Споделяне

Още от Свят