Пхенян заплаши да възобнови ядрената си програма

Пхенян заплаши да възобнови ядрената си програма

Северна Корея предупреди САЩ, че има сериозно намерение да възобнови развитието на ядрената си програма, ако не бъдат вдигнати наложените ѝ икономически санкции, предаде АФП.

В понеделник външното министерство на Северна Корея обяви в комюнике, че Пхенян може да се върне към политиката "бюнджин", ако САЩ не променят своя подход към санкциите срещу Северна Корея. “Стратегия бюнджин“ предвижда едновременно развитие на ядрените възможности и на икономикатана страната.

САЩ засега отказват да облекчат санкциите, докато Пхенян не осъществи "окончателна и изцяло проверима денуклеаризация".

През април севернокорейският ръководител Ким Чен-ун бе заявил, че страната вече се е сдобила с ядрени оръжия и Пхенян ще се концентрира върху "социалистическото икономическо строителство". На полуострова цари "нов климат на разведряване и мир", обяснитогава той.

Сега Пхенян вече осъжда "гангстерските методи" на САЩ и обвинява Вашингтонза настояванетоКНДР се разоръжи едностранно, без да правят отстъпки от своя страна.

"Подобряването на отношенията и санкциите са несъвместими", се казва в комюникето. Северът все още очаква "съответния отговор от САЩ", добавя Пхенян.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи, че през следващата седмица ще се срещне с високопоставен представител на Северна Корея, предаде АФП.

Споделяне

Още от Свят