Пхенян заплаши с "термоядрена война" и призова чужденците да се евакуират от Южна Корея

Северна Корея предупреди чужденците в Южна Корея да вземат мерки за евакуация в случай на война, предаде Ройтерс.

Не желаем злото на чужденците в Южна Корея и не искаме да пострадат в случай на война, заявил представител на режима в Пхенян пред официалната агенция КЦТА.

 

"Корейският полуостров върви към термоядрена война", съобщи Севернокорейският комитет за мир в Азия-Тихоокеания в комюнике, разпространено от официалната осведомителна агенция КЦТА.

 

КНДР, която неотдавна установи две ракети със среден обсег на източния си бряг, съобщи в петък, че не може да гарантира сигурността на дипломатическите мисии в столицата Пхенян считано от 10 април, намеквайки за предстоящ ракетен удар или ядрен опит.

 

Нито една от страните, притежаващи дипломатическа мисия в Пхенян, за момента не е счела за необходимо да евакуира служителите си.

 

В същото време севернокорейските работници не се явиха на работа във вторник в съвместната с Южна Корея индустриална зона.

 

"Към момента нито един севернокорейски работник не се е явил на работа тази сутрин”, каза говорител на южнокорейското Министерство на обединението.

 

КНДР оповести временното затваряне на комплекса Кесон в понеделник.

 

Около 53 000 севернокорейци работят за 123 южнокорейски фирми в комплекса, създаден през 2004 година и намиращ се на 10 км навътре в Северна Корея.

 

След изтеглянето на работниците и временното спиране на работата Пхенян ще "проучи въпроса дали да позволи съществуването му или да го затвори”, каза Ким.

 

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че Пхенян ще навреди на надеждността си като партньор за бизнес, ако затвори индустриалната зона и никоя страна няма да инвестира в Северна Корея.

 

"За да има инвестиции, трябва да има доверие и сигурни резултати. Ако Северът нарушава международните правила и затвори Кесон, докато светът наблюдава какво се случва, никоя страна няма да инвестира в Северна Корея", каза Пак Гън-хе, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?