Пхенян заплаши Южна Корея с военен удар

Пхенян заплаши Южна Корея с военен удар

Северна Корея заплаши Южна Корея с военен удар ден след като Сеул се присъедини към инициативата на САЩ за прехващане на пратки, за които се подозира, че са свързани с оръжия за масово поразяване, предадоха световните агенции.

Северна Корея заплаши, че ще предприеме военни действия срещу южнокорейски и американски бойни кораби, ако навлязат във водите край оспорваната морска граница с Южна Корея, съобщи севернокорейският Комитет за мирното обединение на родината (КМОР), цитиран от Асошиейтед прес.

Пхенян реагира гневно на решението на Сеул да се присъедини към Инициативата за сигурност срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, която позволява на държавите участнички да претърсват корабите, пътуващи за Корейската народнодемократична република и да конфискуват товари, които могат да се използват за производство на ядрени оръжия или ракети.

Северна Корея определи решението на южната си съседка като равносилно на обявяване на война и обяви, че вече не се смята за обвързана с примирието от 1953 г., с което бе сложен край на Корейската война.

"След като южнокорейските марионетки се оказаха толкова безочливи, че да се включат в този рекет и да се осмелят да обявят война на своите сънародници, Северна Корея е длъжна да вземе решителни мерки", обяви КМОР в изявление, разпространено от севернокорейските медии.

Сеул взе това решение в момент, когато "нивото на военната конфронтация се изостря и съществува постоянна заплаха от военен конфликт", се казва още в изявлението. Южнокорейските въоръжени сили заявиха, че са готови да "реагират твърдо" на всяка провокация от страна на Пхенян.

"Те трябва да имат предвид, че КНДР притежава изключителна военна мощ и свой собствен метод за нападение, с който може да завладее с един удар всяка цел в околността или ако се наложи, да удари САЩ, преди да успеят да се подготвят", се казва още в изявление на Пхенян.

Междувременно Северна Корея извърши ново ракетно изпитание, ден след като изпита две ракети с малък обсег, предадоха световните агенции, цитирайки южнокорейската агенция Йонхап. Изпитанието е било извършено в Жълто море.

Освен това Северна Корея е пуснала отново в действие ядрения си комплекс в Йонбьон, в който обогатява плутоний, предаде Асошиейтед прес, цитирайки южнокорейския таблоид "Чосун илбо".

Американски спътници са заснели как от един от заводите в комплекса, намиращ се на 80 км северно от Пхенян, излиза пара, твърди цитиран от изданието неназован южнокорейски правителствен източник. В Йонбьон Северна Корея преработваше отработено ядрено гориво до плутоний, подходящ за използване в ядрени оръжия. Там още от 80-те години на миналия век започна да действа единственият ядрен реактор в страната. Той е 5-мегаватов, от чернобилски тип.

Пхенян беше предупредил на 14 април, че ще рестартира комплекса в Йонбьон в знак на протест срещу международните критики, породени от изстрелването на 5 април на ракета, за която Западът твърди, че е балистична, а Пхенян казва, че е ракета-носител за извеждане в орбита на телекомуникационен спътник.

Комплексът в Йонбьон беше дезактивиран миналата година заради сделка, договорена по време на шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея. Сделката предвиждаше дезактивиране срещу предоставяне на финансови и енергийни помощи за Северна Корея от участниците в преговорите.

Същевременно съветникът по национална сигурност на президента Барак Обама, генерал Джеймс Джоунс предупреди, че КНДР може да продаде или да предаде своите ядрени технологии на други страни, предаде ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят