Пиар офанзивата на Вашингтон не разсея безпокойствата в Европа заради Тръмп

Пиар офанзивата на Вашингтон  не разсея безпокойствата в Европа заради Тръмп

Месец след началото на необичайното президентско управление на Доналд Тръмп най-високопоставените членове на кабинета му бяха изпратени в Брюксел, Бон и Мюнхен миналата седмица, за да дадат уверения на обезпокоената Европа, че всичко ще бъде наред.

Европейците чуха от министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, че все пак НАТО не е "отживелица" въпреки нееднократните твърдения на Тръмп за противното.

Освен това вицепрезидентът Майк Пенс им каза, че Русия ще бъде "държана отговорна" за действията си в Украйна въпреки приятелските жестове на Тръмп към руския му колега Владимир Путин.

Но ако целта на визитите е била да бъде уверена Европа, че жалоните на американската външна политика са непокътнати, тя не бе постигната, заявиха европейски дипломати, политици и анализатори в Мюнхен.

"Това, което чухме, не беше успокоително", каза пред Ройтерс Рупрехт Поленц, бивш председател на комисията по външни работи в германския Бундестаг след речта на Пенс на Мюнхенската конференция по сигурността. "Няма абсолютно никаква визия за това как ще работим заедно занапред."

Пенс беше най-високопоставеният представител на екипа на Тръмп, който досега е посещавал Европа, и речта му беше очаквана с нетърпение. Осем години по-рано, в същата зала, неговият предшественик Джо Байдън влезе във водещите заглавия на новините с обещанието за "рестарт" в отношенията с Русия.

Но за разлика от Байдън, Пенс дойде в Мюнхен непреодолимо затруднен от усещането, което се подхранва от обстоятелствата около оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин, че вицепрезидентът не е част от близкото обкръжение на Тръмп.

"Неговата мисия така или иначе щеше да е трудна, но тя стана още по-трудна заради породилите се въпроси дали той изобщо има някакво влияние в Белия дом", каза Дерек Чолет, високопоставен съветник по външната политика на бившия президент Барак Обама, който в момента работи за Германския фонд "Маршал" в САЩ.

Вицепрезидентът се опита директно да разсее тези съмнения, давайки ясно да се разбере в самото начало на речта си, че говори от името на Тръмп.

Но след това той спомена президента 19 пъти в 20-минутното си слово, подтиквайки един от присъстващите сред аудиторията, писателя и историк Робърт Кейган, да нарече речта като "роботизирано отдаване на почит към човека, който е на власт".

"Пенс и Матис и Тилърсън може да идват тук и да говорят за важността на транслатлантическите отношения и НАТО - всичко това е прекрасно", каза Елмар Брок, председател на комисията по външни работи на Европейския парламент и близък съпартиец на германския канцлер Ангела Меркел. "Но не знаем какво ще последва в Туитър утре сутрин", заяви той, имайки предвид склонността на Тръмп да прави политически изявления през социалните мрежи.

Оставката на Флин задълбочи мистерията около това кого ще слуша Тръмп за външната политика, въпреки че главният му стратег Стив Банън и зет му Джаред Къшнър са смятани за влиятелни.

Европейски дипломат сравни предизвикателството да се отгатне кой има тежка дума в правителството на Тръмп със задачата на "кремлинолозите" през Студената война.

Улрих Шпек, външнополитически анализатор от аналитичния център "Елкано" в Брюксел, заяви, че известният въпрос на Хенри Кисинджър за това на кого да позвъни, когато иска да говори с "Европа", изглежда сега може да бъде зададен в обратната посока. "Сега Европа пита на кого да се обади, ако иска да говори със САЩ", каза Шпек.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро изрази недоволство, че Пенс не е изпратил послание в подкрепа на ЕС, нещо, което организаторът на конференцията в Мюнхен Волфганг Ишингер го беше призовал да направи преди форума.

Тръмп приветства решението на Великобритания да напусне съюза и допусна, че и други страни ще я последват, пораждайки безпокойство, че може да изостави десетилетната политика на САЩ и дейно да насърчи разпадането на 28-членния блок.

"Бях силно изумен, че той (Пенс) нито веднъж не спомена ЕС", каза Еро.

Споделяне

Още от Свят