Пиар сдруженията осъдиха мръсните лични нападки срещу кандидат-кмета на ДБ

Нужна е намеса на компетентните органи, защото става дума за жертва на изнудване, потърсила закрила от властите

Пиар сдруженията осъдиха мръсните лични нападки срещу кандидат-кмета на ДБ

Българската асоциация на пиар агенциите и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) осъдиха скандално публикуване на лични снимки на приятелката на кандидата за столичен кмет Борислав Игнатов и настояха за намеса на компетентните органи.

"През последните 30 години обществото ни стана свидетел на много политически скандали, клеветнически кампании и остри предизборни сблъсъци. Но може би за пръв път се сблъскваме с използване на лични снимки на човек, близък до един от кандидатите за кмет на град София. Ние, членовете на БАПРА и БДВО, категорично заявяваме, че са прекрачени граници на нормалната предизборна агитация", се казва в позицията, публикувана на сайтовете на двете авторитетни организации.

"Като комуникационни специалисти се обявяваме категорично против подобни практики. Кибер-насилието, както и всяка друга форма на насилие, е абсолютно недопустимо не само от комуникационна гледна точка, но и от човешка. Предизборните кампании трябва да са място за съревнование на идеи и визии за развитието на обществото ни. А не поле за мръсни лични нападки, целящи да уязвят достойнството на хора, нямащи нищо общо с политиката.

Подмяната на важните политически и обществени теми за едни местни избори с вадене на интимни моменти от миналото на човек, свързан с един кандидат за кмет, не може да бъде отминато. Разправа със "странични жертви" е похват от терористичния арсенал и няма нищо общо с демократичните ценности на цивилизационния ни избор. Още повече, когато става дума за жертва на изнудване, потърсила полицейска и прокурорска закрила. Надяваме се, че компетентните органи ще вземат отношение по случая и подобни тактики няма да се превърнат в практика.

Ние, обединеният комуникационен сектор, се присъединяваме към позициите на много от политиците, кандидат-кметовете, обединените журналисти и много други публични организации и личности в категоричното си неприемане на подобни комуникационни практики", заявяват БАПРА и БДВО.

Преди три дни редица български медии и журналисти настояха в позиция да се постави ясна граница между медии като сайта "Пик", който публикува въпросните снимки, и професионалната и етична журналистика. "Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни "медии" като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори", се заявява в позицията, озаглавена "Днес е денят".

С позиция по казуса също така излязоха БНР, БНТ и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори.

В понеделник Бетина Жотева от Съвета за електронни медии изрази очакване парламентът да инициира обществена дискусия за законови промени с участието на всички заинтересовани медии, като един от акцентите да бъде припознаването на интернет сайтовете като електронни медии и те да подлежат на регулация.

"Никога не сме се съмнявали в СЕМ, че са необходими интернет-регулации. От самото ни встъпване, отпреди 3 години, говорим за разширяване на правомощията на регулатора върху аудиовизуалното съдържание в интернет. Има нова директива, която беше приета миналата година, именно за да се вкара новия момент за наблюдение на медиите в интернет", заяви Жотева, цитирана от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България