Пиарските договори на ексшефа на ДФЗ Мирослав Николов отидоха в съда

Мирослав Николов

Антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура е внесло в Софийския градски съд обвинителния акт срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов за това, че при наличие на ведомствени пиари е сключил договор за връзки с обществеността с външна фирма, на която са платени близо 20 хил. лв.

Повдигнатото обвинение бе обявено в края на март 2017 г., но както тогава, така и сега не се посочва името на фирмата, която е поела медийното обслужване на земеделския фонд.

Николов сега ще трябва да отговоря пред съда за безстопанственост, тъй като това в периода 26 февруари – 9 юли 2014 г. ръководеният от него фонд е платил 19 950 лв. по сключен от него външен договор с частна фирма за услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации.

Така в продължение на четири месеца е плащано на дружество, което е дублирало дейността на дирекция "Връзки с обществеността, протокол и координация“ в ДФЗ.

Преди подписването на договора Николов не спазил изискванията за съгласуването му от финансов контрольор, главен счетоводител, директор Дирекция „Обществени поръчки”, ръководител на структурното звено заявител, ресорен заместник изпълнителен директор и главен секретар.

След сключване на договора, Николов не го предоставил на лицето, отговорно за извършване на счетоводните записвания, и така било поето плащането на 19 950 лв. без знанието на лицето, отговорно за счетоводните записвания.

Освен това фирмата, наета за пиар обслужването, не е извършила всички от договорените дейностите, но предявила фактура за плащане на пълната сума по договора.

Въпреки официалните възражения на финансовите контрольори в ДФ“Земеделие“ относно изплащане на претендираната сума от дружеството, Николов разпоредил със своя писмена резолюция сумата от 19 950 лв. да бъде изплатена по предявената фактура. По този начин причинил разпиляване на поверените му държавно имущество.

Ако бъде признат за виновен, Мирослав Николов може да бъде осъден на затвор от 2 до 8 години и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Мирослав Николов беше шеф на земеделския фонд по времето на кабинета на Пламен Орешарски, Той бе назначен в началото на ноември 2013 г. и отстранен на 10 юли 2014 г. след скандали във фонда с разпределянето на парите за земеделски проекти. Това обаче стана по съмнителна процедура и съдът го възстанови на работа и дори имаше вариант служебният кабинет на Огнян Герджиков да го върне на поста през февруари 2017 г. Тогава бе поискана оставката на шефа на фонда Румен Порожанов, който в момента е земеделски министър и в един момент имаше вероятност в ДФЗ да бъде върнат както Мирослав Николов, така и уволнената заедно с него заместничка Виолета Александрова. До това обаче не се стигна.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?