ПИБ и енергиен милионер официално в сделката за ТЕЦ "Варна"

Акциите на ЧЕЗ вече са джиросани на фирмата на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов

ПИБ и енергиен милионер официално в сделката за ТЕЦ "Варна"

Участието на "Първа инвестиционна банка" и на бившия държавен енергиен шеф и милионер Георги Христозов в покупката на ТЕЦ "Варна" от фирмата на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов "Сигда" официално стана факт след като Агенцията по вписванията публикува документите около приключването на сделката с чешката ЧЕЗ, джиросването на акциите и искането на новия собственик за назначаване на нова управа на затворената от 2015 г. енергийна мощност.

На 20 декември са били джиросани акциите на ТЕЦ "Варна", чиято номинална стойност е 57.281 млн. лв. и вече техен собственик е дружеството "Сигда", в което синът на Данаил Папазов – Станислав, държи 52 на сто, а дъщерята Ивелина – 48 процента. Бащата е управител на фирмата, която е специализирана в транспортна дейност и се считаше, че интересът ѝ е свързан с прилежащото на електроцентралата пристанище, на което се разтоварваха въглищата за дейността ѝ.

"Сигда" обаче обяви, че смята да възстанови и работата на енергийната мощност, инвестирайки в газова установка и въвеждане в експлоатация на един от блоковете в максимално кратки срокове - в рамките на 3-4 месеца.

Експерти обаче са скептични, че това може да стане толкова бързо, тъй като до ТЕЦ-а няма газопровод, по който да се доставя суровина за производство на електроенергия, и надали може толкова бързо да се изгради съоръжението. Освен това трябва да се издаде ново комплексно екоразрешително за работа дори и на един блок..

Цената на сделката все още остава тайна, но от публикуваните в Търговския регистър документи става ясно, че купувачът е теглил на 13 декември 2017 г. заем за 24.255 млн. евро от "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), който е гарантиран със залог на търговското предприятие. Вероятно парите са отишли за финансиране на покупката, който по неофициална информация е за 50 млн. евро, но в същото време по сметките на дружеството имало значителна сума в размер на над 15 млн. евро.

Новият собственик смята да възобнови работата първо на шести блок на централата, като идеята според запознати е мощността да сключи договор с "Електроенергийния системен оператор" за осигуряване на студен резерз и активиране при нужда. Паралелно се планира да се отвори ползваното преди за разтоварване на въглища пристанище вече за зърнени товари.

Търси се финансиране за ремонти в размер на до 20 млн. лв., като за дейностите, които текат на площадката в момента, са осигурени средства на кредит от български банки, обясни Данаил Папазов пред вестник "Капитал".

Той влиза в борда на ТЕЦ "Варна", както и бившият дългогодишен шеф на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", а след това и председател на борда на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Георги Христозов, който стана популярен с това, че влезе в енергийния холдинг като милионер покрай притежаването на ТЕЦ "Видин" и излезе от държавата енергетика с още един милион в повече.

За участието на Христозов в сделката се говореше още, когато стана ясно, че "Сигда" е предпочетеният купувач на бившата въглищна централа, която беше спряна, тъй като изчерпа разрешените ѝ от екоминистерството часове за работа с изхвърляните към онзи момент вредни газове. След това тя трябваше да се екологизира и ЧЕЗ първоначално смяташе да инвестира 100 млн. лв. в преминаването на централата на природен газ, но се оказа, че проектът не е рентабилен заради тогавашните цени на синьото гориво и несигурността на доставките.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?