ПИБ иска да набере 200 млн. лв. с акции по 8 лв. при 2-3 лв. на борсата

Нарастват съмненията, че държавата се готви да влезе в банката, като купи дял по завишена цена

Снимка: Архив

Десет дни преди крайния срок за осигуряване на допълнителен капиталов буфер в размер на 263 млн. евро, Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че тепърва ще емитира на борсата до 25 милиона нови акции, с които цели да набере 200 млн. лв. 

Необходимостта от подсилване на капиталовите буфери на ПИБ бе установена през юли 2019 г., когато стрес тестове, проведени от Европейската централна банка, показаха капиталов недостиг в две банки – ПИБ и Инвестбанк. При ПИБ недостигът при негативния сценарий възлизаше на 263 млн. евро, а при Инвестбанк – на 52 млн. евро. Даден бе 9-месечен срок за попълване на сумите – до 26 април 2020 г. Инвестбанк вече обяви, че е увеличила капитала си с 53 млн. евро, докато ПИБ все още не е готова с изпълнението на плана.

Така, увеличението на капитала на ПИБ в момента е единственото условие, поставено от Европейската централна банка и евролидерите, което България все още не е изпълнила, за да кандидатства за чакалнята на еврозоната – Валутно-курсовият механизъм ERM II.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че се работи сериозно по въпроса с цел България да подаде заявка за ERM II до 30 април. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че условието е изпълнено на 70%. Нито един от двамата обаче не обясни как точно правителството смята да накара ПИБ да увеличи капитала си до края на април, нито дали държавата ще участва в него, като купи акции, каквото е едно от предположенията на анализаторите. Ако се стигне до налагане на надзорни мерки, те са в правомощията на Българската народна банка, но този вариант засега е малко вероятен.

Късно през нощта срещу четвъртък ПИБ обяви, че ще емитира на борсата до 25 милиона нови акции (около 23% от сегашния капитал на банката и 18.5% от евентуално увеличения), като емисията ще се счита за успешна при продадени минимум 2.5 милиона. В момента двамата основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев държат по 42.5% от капитала. Целта е да се наберат 200 млн. лв. за увеличение на капитала, което прави по 8 лв. на акция при цена на фондовата борса около 2.30 лв. – 2.90 лв. в последните дни.

ПИБ се опитва да пусне емисията на борсата за втори път. Първият опит беше преди Нова година, когато предлагаше да продава акциите по 5 лв., но Комисията за финансов надзор не одобри проспекта.

В съобщението на ПИБ този път е коментирана подробно обявената цена от 8 лв. на акция. Балансовата стойност на акцията на банката, базирана на финансовите отчети към края на 2019 г., била в размер на 8.57 лв. на индивидуална основа и 8.87% на консолидирана основа, но банката решила да направи 10% отстъпка на новите акционери. Към края на март 2020 г. цената дори била още по-висока – съответно 8.63 лв. и 8.90 лв.

Влияние върху изчисленията оказали и други фактори - сделките по банкови придобивания в последните години, пазарната позиция на ПИБ, иновативния ѝ профил, елиминирането на рисковите фактори при нея, както и отличното състояние на българската банкова система като цяло и положителната перспектива от предстоящото членство в ERM II.

Според коментар на в. "Капитал" нереалистично високата цена на фона на борсовата търговия "говори ясно, че се търси не пазарно решение, защото за това няма как да има инвеститорски интерес, а капиталът вероятно ще бъде осигурен от държавата".

"С пласирането на новата емисия банката ще изпълни на 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Присъединяването на България към Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II ще предостави на страната едновременно финансовата сигурност на стриктния контрол на ЕЦБ, и достъп до привилегии и облекчения, достъпни за държавите членки на еврозоната", коментират от ПИБ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес