ПИБ натисна "Биволъ" да свали публикация чрез британски адвокати

ПИБ натисна "Биволъ" да свали публикация чрез британски адвокати

Британските адвокати на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са поискали от разследващия сайт "Биволъ" да свали публикация със заглавие "Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма". Разследващият сайт е описал таен доклад по темата, който е създаден от неизвестна до този момент институция.

Банката призовава "Биволъ" да свали публикацията чрез писмо, изпратено от британска адвокатска кантора. Това се е случило два дни след публикуването на материала на 20 април. Адвокатите казват, че в статията се съдържат неверни твърдения за банката, които накърняват името ѝ.

Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов съобщи, че публикацията нямат да бъде свалена, а като ответна мярка ще бъде сезирани всички международни организации, които защитават свободата на словото.

Адвокатите на ПИБ са изпратили нови писмо, с което се настоява да се махнат единствено "неверните твърдения по отношение на банката". В публикацията банката е спомената три пъти.

През своя сайт ПИБ казва, че "възприема изключително отговорно всякакви неверни твърдения, особено такива, свързани с измами и корупция, макар и остарели, неподкрепени с доказателства, разпространявани от анонимен източник и публикувани единствено в местен сайт".

Натискът и отказът на разследващото издание да свали материали със сигурност ще постигне обратен имиджов ефект за ПИБ, защото в случая ще бъде обсъждана продължително, включително от международни организации.

Споделяне

Още от България