ПИБ официално застана зад новия собственик на ОЦК Кърджали

Премиерът: Обявяваме, че завода ще работи още 50 години, тогава пак ще ме търсите

Премиерът Борисов и икономическият министър Делян Добрев в Кърджали, БГНЕС

Новите собственици на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали могат да разчитат на финансовата подкрепа от страна на Първа инвестиционна банка (ПИБ), обяви в събота изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов. Той пристигна в Кърджали за среща с металурзи заедно с премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев и Нягол Камбуров, представител на новите собственици на завода – "Хармони 2012". По този начин банката официално застана зад компанията, регистрирана през юни на същия адрес с този на още 26 фирми, свързани с ПИБ.

"Хармони 2012" придоби половината от ОЦК Кърджали на търг в петък срещу 8.6 млн. лева, нищожна сума в сравнение с дълговете на предприятието от 350 млн. лева. По-голямата част от тях са натрупани от предишния собственик Валентин Захариев именно към ПИБ. Банката наддаваше в търга срещу самата себе си, а офертата ѝ бе със 100 хиляди по-ниска от тази на победителите – 8.5 млн. лева. По същата схема миналата година свързана с ПИБ фирма купи "Кремиковци", в онзи момент собственост на същия Валентин Захариев.

"Ние като ПИБ естествено познаваме много добре технологията на това производство, години наред му вярваме и го подкрепяме. Така, че те могат да разчитат изцяло на нашата финансова подкрепа за довършване модернизацията на новото цинково производство, както и подкрепа за инвестициите, които ще донесат повече работни места, повече хляб и поминък. Естествено, когато се вижда, че е налице воля да се свърши работа – има воля лично от г-н премиера, от правителството и очевидно от инвеститора, тя се случва", заяви Васил Христов, цитиран от БГНЕС.

Нягол Камбуров от "Хармони 2012" от своя страна обяви, че целта на новия собственик е ОЦК отново да заработи на 100%, като бъде възобновено цинковото производство. Той обеща възможно най-скоро фирмата да завърши техническите експертизи, за да бъде пригоден комбинатът към новите технологии и да се осигурят нови работни места.

С направените инвестиции ОЦК-Кърджали ще продължи да работи да работи още минимум 50 години, пък прогнозира министър Делян Добрев. Според него вложенията на "Хармони 2012" т.е. на ПИБ, гарантират икономическото развитие на Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов обясни на събралото се множество, че правителството е положило максимални усилия заводът да бъде запазен. "Както се бяхме разбрали, направихме всичко необходимо да осигурим първо пари – временно да сте по-добре. И трябва да ви кажа, че такъв батак, какъвто беше тази сделка или това състояние на ОЦК, просто може би да го запишат в учебниците по икономика да го изучават. Как може толкова големи български и световни банки да бъдат по такъв начин вкарани в подобна схема – над 300 милиона да се дадат за това предприятие!", обърна се към металурзите Борисов. Той каза, че е водил поне три срещи на много високо ниво, за да се стигне до решението банките-кредитори да не го фалират и да спрат производството.

"Днес обявяваме, че този завод ще работи поне още 50 години и тогава пак ще ме поканите да го спасяваме. Условието ми беше максимално бързо да се разкрият нови работни места, само така се съгласих да дойда днес в Кърджали. Надявам се още в следващите дни да започне изграждането на новия завод. Положихме много усилия да се запази този завод, ултимативно съм разговарял с банкерите", каза още премиерът.

Министър-председателят не пропусна случая да припомни, че в Мадан и Рудозем предстои скоро да влязат в сила два концесионни договора, които ще открият нови 900 работни места.

За срещата в Кърджали пристигна и председателят на КНСБ Пламен Димитров, който настоя за процедура по несъстоятелност на ОЦК, тъй като това бил единственият начин измамените металурзи да получат заплатите си.

"Искам да припомня на новите собственици, че има действащи закони в България, Кодекс на труда, в който член 123 казва, че всички работници от цинково производство преминават автоматично с новия собственик на работа. Това означава, че всички от този завод имат работа занапред”, каза синдикалистът.

Министър Добрев от своя страна коментира въпроса с уверението, че обявяването на несъстоятелност няма да навреди нито на инвеститора, нито на работниците, които при подобна процедура ще бъдат обезщетени максимално. Според изчисленията сумите за получаване са във възможностите на максималните прагове на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?