ПИБ опроверга премиера, че Цеко Минев притежава "Юлен"

Цеко Минев

Съсобственикът на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ)Цеко Минев не притежава "Юлен" АД. Това заявиха от финансовата институция, в която Минев е един от основните акционери заедно с Ивайло Мутафчиев, в отговор на поставени от вестник "Капитал" въпроси, след като бизнесменът не е отговарял на мобилния си телефон.

Така на практика банката опровергава премиера Бойко Борисов, който в сряда в тв интервю заяви, че "всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос".

"Зелените" не вярват на Минев – затова според мен собственикът да излезе, да се разкрие и да каже кой е, добави премиерът и отрече държавата да помага на "Юлен" - концесионера на част от защитените територии в парк "Пирин", използвани за нуждите на ски зоната в Банско.

Цеко Минев от години се сочи като реалния притежател на фирмата "Юлен", чиято собственост е скрита в поредица от офшорки, стигащи до кипърския гражданин Георгиус Георгиу. За него през януари представители на "Юлен" обявиха, че е само номинален акционер на компанията. Заради това поредицата протести в защита на парк "Пирин" искат от Министерския съвет, от екоминистерството и от БНБ да обявят кой притежава ски концесионера.

След продължително мълчание дойдоха думите на Борисов, че Цеко Минев е собственик на "Юлен". За съпричастността на бизнесмена към това дружество индиректно сочат редица отпуснати кредити за концесионера от Първа инвестиционна банка, в която Минев държи 42.5 на сто от капитала.

"Борисов всъщност изрече онова, което се знае неформално от години, но никой не произнася. Причината е, че с фиктивен собственик се заобикаля проблемът с кредитирането на свързано лице. Така възникналата вече и на официално равнище колизия по въпроса кой е собственикът на концесионера на ски зоната в Банско праща топката и в полето на БНБ, която би следвало да провери има ли нарушение на правилата", пише "Капитал" в петък.

В отговор на въпрос на изданието към ПИБ какъв е размерът на експозицията на ПИБ към "Юлен" към момента, банката отказва да коментира това с мотива, че не могат да коментират публично отношенията със свои клиенти, тъй като "клиентите на банките в България са защитени с банкова тайна".

От ПИБ посочват още, че общият размер на кредитите на банката "към домакинства и за всякакви бизнес начинания в Банско и съседните общини към края на 2017 г. е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към граждани и към малки и средни предприятия от Банско и региона".

"При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под средния за страната", заявиха от ПИБ, която след фалита на КТБ бе подложена на натиск от страна на вложителите си и бе подкрепена с временна финансова инжекция от страна на държавата, за да не възникнат проблеми с ликвидността ѝ.

Като "спекулативни и злонамерени" определиха от ПИБ "опитите за обвързването на определени проекти в Банско с цялостния бизнес на банката", пише още "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес