ПИБ отчете спад на печалбата до 65 млн. лв.

Банката направи допълнителни обезценки, след като ЕЦБ обяви, че половината й бизнес кредити са необслужвани

ПИБ отчете спад на печалбата до 65 млн. лв.

Една от двете зорко следени от европейския надзор български банки - ПИБ (Fibank), отчита печалба от 65 млн. лв. към края на септември, съобщи БНБ. За сравнение, печалбата на банката за полугодието бе 94 млн. лв., което значи, че през последното тримесечие е натрупана около 30 млн. лв. загуба.

Негативният финансов резултат за тримесечието най-вероятно се дължи на допълнителните обезценки, които банката се наложи да направи след проверката на качеството на активите ѝ от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов обяви, че преди около две седмици ПИБ и Инвестбанк, при които бе открит капиталов недостиг по време на банковата проверка в началото на годината, са представили планове за вдигане на капитала. Европейската централна банка чака резултати от изпълнението им, за да реши дали да одобри влизането на България в Банковия съюз на ЕС и чакалнята на еврозоната, стана ясно от думите на министъра.

През юли ЕЦБ обяви, че нейната проверка на шест български банки е установила капиталов недостиг при ПИБ в размер на 263 млн. евро при негативния сценарий и 136 млн. евро при базовия. Ако се гледат само резултатите от прегледа на качеството на активите, минусът бе определен на 125 млн. евро. Недостиг бе засечен и при Инвестбанк, като при лошия сценарий той бе изчислен на 52 млн. евро, а при основния - на 14 млн. евро.

Още през юли ПИБ обяви, че вече е набавила половината от недостига – 130 млн. евро.

От резултатите от проверката на ЕЦБ стана ясно, че най-големият проблем на ПИБ е при корпоративните кредити. Оказа се, че 44.1% от кредитния портфейл на банката са необслужвани заеми, като делът им в сегмента на дребно бе определен на 14.6%, а в корпоративния – на сериозните 56.2%. За сравнение, преди прегледа на активите ПИБ е водела само 20% от бизнес заемите си за необслужвани.

От отчета на ПИБ пред БНБ към 30 септември 2019 г. става ясно, че банката декларира обезценки в размер на около 90 млн. лв. В съобщение финансовата институция посочва, че през третото тримесечие банката е прегледала обстойно кредитния си портфейл за съответствие между методологията на ЕЦБ и Международните стандарти за финансово отчитане. В резултат към края на септември септември 2019 г. са начислени допълнителни разходи за обезценки от 66 млн. лв. спрямо юни 2019 г. "По този начин банката отразява счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извършения преглед на качеството на активите", допълват от ПИБ.

Инвестбанк също отчита спад на печалбата към деветмесечието – от 5.4 млн. лв. в края на юни на 0.3 млн. лв. три месеца по-късно.

Банковата система като цяло отчита печалба в размер на 1.3 млрд. лв. към края на септември, което е с 4.2% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?