ПИБ планира привличане на нови инвеститори

Банката е наела са целта "Ситигруп"

Снимка: БГНЕС

"Първа инвестиционна банка" (ПИБ) обяви, че е наела "Ситигруп" (Citigroup), за да я консултира относно стратегическите опции на банката, които включват и възможността за привличане на нови инвеститори и акционери. В кратко съобщение на финансовата институция до Българската фондова борса банката посочва, че "Ситигруп" трябва да ѝ помогне в избора между няколко опции за развитието ѝ.

В резултат на новината акциите на банката поскъпнаха с 10.2% до 5.95 лв., което оформя към момента пазарна капитализация близо 655 млн. лв.

Банката преразглежда стратегическите си възможности, които могат да включват: сключване на стратегически партньорства и/или консолидация, привличането на нови инвеститори, както и увеличаване на капитала за финансиране на бъдещия растеж на банката, посочва ПИБ. Това означава, че банката може да търси както миноритарни акционери, така и нов мажоритарен собственик.

Не са посочени срокове, в които ще стане ясно каква ще е посоката на развитие на банката.

В момента ПИБ е контролирана от българските бизнесмени Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, като всеки от тях разполага с дял от 42.5 на сто.

Институцията посочи още, че работи в посока диверсификация на своя кредитен портфейл и намаляване на кредитния риск в сътрудничество и с международния консултант Bain & Co.

По-рано през април ПИБ съобщи, че е изпълнила препоръките на БНБ да увеличи допълнително капитала си с около 206 млн. лева и отчете печалба преди облагането с данъци от 266 млн. лева за миналата година. Преди време Централният трезор поиска от банката да набере допълнителен капитал, след като прегледът на качеството на активите, осъществен от регулатора показа, че нивото на капиталовата адекватност на третия по големина български кредитор е било от 5.2% и проведените тестове, включващи теоретична тежка икономическа криза, показват, че то може да се понижи до -6.9 на сто.

Финансовите резултати на ПИБ показват, че коефициентът на основната капиталова адекватност (CET 1 capital ratio) е бил от 12% през 2016-а година, докато общата капиталова адекватност е била в размер на 15 на сто. Общият размер на активите на ПИБ пък възлизат на 8.85 млрд. лв.

"Първа инвестиционна банка" бе обект на държавна помощ в средата на 2014 г., когато седмица след затварянето на КТБ пред клоновете на ПИБ се извиха опашки и за ден банката трябваше да изплати над 800 млн. лв. и да затвори преди края на работния ден. Банката получи 1.2 млрд. лв. от бюджета след одобрение на Брюксел, за да осигури ликвидността си, но върна сумата през май 2016 г.

Връщането на държавна помощ стана по график и план за преструктуриране, одобрени от Европейската комисия. 300 млн. лв. от сумата бяха възстановени още през ноември 2014 г.

До изплащането на помощта банката под контрола на външен надзорник и имаше редица ограничения над дейността се, сред които придобивания, обратни изкупувания, дивиденти, плащания по хибридни инструменти, използването на агресивни търговски практики и рекламиране на държавната помощ, които биха могли да изкривят пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес