Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ПИБ реализира схема за изземване на IT фирма, държаща 1/3 от интернет трафика

Новият притежател на "Глобъл Комюникейшън Нет" е с капитал от 2 лева, собственост на банката, а платената цена е 10 пъти по-малка от стойността на активите

136 коментара
Компанията е изградила мрежа в цялата страна, която обхваща 3 400 км. Снимка: "Глобъл Комюникейшън Нет"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) иззе бизнеса на фирма, забавила пет вноски по кредита си, въпреки че всички задължения вече са погасени. Става въпрос за "Глобъл Комюникейшън Нет", която по думите на изпълнителния ѝ директор Димитър Ангелов осъществява 1/3 от интернет трафика в България и обслужва водещи оператори като "Булсатком", "Близу", "М-тел", "Глобул", "Дойче телеком", ОТЕ и други.

 

Освен това фирмата е изградила технологичната мрежа на държавната администрация, която включва спешния телефон 112 и проекта за дигитализация на обслужването на населението, популярен като електронно правителство.

 

За работата си по този проект Секретариатът на Министерския съвет (МС) все още дължи на "Глобъл Комюникейшън Нет" 6.7 млн. лева. Именно забавените плащания от страна на държавата принуждават компанията да изтегли през 2011 г. кредит в размер на 1.8 млн. евро от ПИБ, чието погасяване е просрочено с около 5 месеца през м.г. в размер на около 230 000 евро.

 

Според договора между фирмата и банката, заемът е обезпечен с всички активи на "Глобъл Комюникейшън Нет", възлизащи на над 20 млн. лева. Срокът му е до 15 март 2016 г.

 

На 14 януари т.г. компанията получава писмо от депозитар Стефана Ценова с информация за вписано пристъпване към изпълнение от страна на ПИБ по отношение на заложените активи.

 

Четири месеца по-късно банката уведомява длъжника, че започва изземване на цялото му имущество, като дава предизвестие от 1 ден, изпращайки имейл. Според клаузите по договора за кредит уведомяването за подобно действие обаче не може да се извърши електронно.

 

Банката всячески възпрепятства погасяването на кредита

 

През следващите две седмици "Глобъл Комюникейшън Нет" погасява не само просрочените си задължения към ПИБ, но и целия остатък от отпуснатия кредит, обясни Димитър Ангелов. Това по думите му се случва, въпреки явното нежелание на банката да си получи парите обратно.

 

"Ние си погасихме дълга изцяло, но въпреки всичко банката не е кооперативна, създава ни много проблеми и се опасявам, че в понеделник (за 10 юни е насрочено изземването на имуществото от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов – бел.ред.), въпреки погасения изцяло кредит, ще иска да пристъпи към изземване на активи на фирмата, което може да доведе до проблеми с обслужването на тези компании, с които работим", коментира в петък Ангелов.

 

С писмо от 31 май 2013 г. компанията уведомява банката, че е превела дължимата сума по сметката на депозитаря във връзка със заложените вземания, като представя съответното платежно нареждане. Изпраща и молба за достъп до кредитното си досие в банката, както и искане от ПИБ да обявят каква е общата стойност на все още неизплатените според банката задължения. Отговори не последват.

"Това, което направи банката, стана с помощта на частен съдебен изпълнител Стоян Якимов. Без някакво предупреждение към нас, без дори банката да иска предварително да депозира писмо, че си иска целия дълг обратно, просто тръгна към изпълнение на изземване на активите. Писмото, което ни дадоха, дойде на 23 май в 9.00 часа сутринта. Един час след това Стоян Якимов дойде тук с полицаи. Каза, че не сме били кооперативни и не сме искали да им помагаме по взимането на активите и направиха опис на имущество. Бяха ангажирани и други помощници негови по цялата страна, защото ние имаме офиси в 46 града", обяснява още Ангелов.

 

По неофициална информация на Mediapool в описването на имуществото се включват служители от конкурентната "Нет 1". Интересното е, че според неофициални източници тази фирма се финансира именно от ПИБ.

 

"Стойността на активите, които са заложени в полза на банката, е над 10 пъти по-голяма от дълга, който имахме към банката, който пак повтарям, е напълно погасен. Отделно залогът включва и взимания от Министерския съвет, т.е. парите, които трябва да получим оттам, които също са на доста по-голяма стойност, отколкото е дългът. Но изглежда, че банката с помощта на частен съдебен изпълнител е решила да обсеби бизнеса и активите ни", разказва още изпълнителният директор на "Глобъл Комюникейшън Нет".

 

Опасност от срив на интернет пазара и спешния тел. 112

 

По думите му от евентуалното изземване на активите на компанията може да пострадат много големи компании, тъй като "около 1/3 от интернет в България минава през нашата фирма".

 

"Може да рефлектира в прекъсване на техните услуги. За "Булсатком" това е само интернет услугата, която ние им продаваме, за "Близу" – всичките им услуги, включително и телевизионните. Може да прекъсне и мрежата на държавната администрация – спешните повиквания на тел. 112", предупреди Ангелов.

 

"Случаят е много емблематичен въобще за начина, по който се прави бизнес в България и, по който работят българските компании. Първо, виждате, че става въпрос за изпълнение на държавен проект, изцяло на собствен риск, изцяло със собствени средства, изцяло със собствени аванси, след което така или иначе настъпва моментът, в който се търси кредит и това е кредит, много по-малък, отколкото фирмата има като ресурси. И съответно в момента, в който вече има изграден бизнес, разработени клиенти, разработена мрежа – целият риск е бил поет от предприемачите, те получават такава форма на враждебно превземане, а същевременно държавата умишлено бави пари, които в крайна сметка би следвало да бъдат платени. Т.е. това е класически пример за това защо български предприемачи не могат да направят големи компании в България", коментира и Деница Сачева от пиар компанията, наета от "Глобъл Комюникейшън Нет".

 

От потърпевшата фирма вече са изпратили сигнали до прокуратурата и полицията, както и до Българската народна банка (БНБ) в качеството ѝ на надзорен и регулиращ орган на дейността на търговските банки в страната. От Софийската градска прокуратута коментираха пред Mediapool, че сигналът е получен в четвъртък и все още не е разпределен на наблюдаващ обвинител.

 

В сигнала си до БНБ от "Глобъл Комюникейшън Нет" информират за неправомерно обявяване с електронно съобщение на предсрочна изискуемост на кредита, за незаконно пристъпване към изпълнение, за липса на прекратяване на действията по принудително отнемане, въпреки пълното погасяване на дълга, както и за непредоставяне на достъп до кредитното досие на фирмата.

ПИБ продължава да твърди, че дългът не е изплатен

В отговор на запитване на Mediapool във връзка с претенциите на компанията, от Първа инвестиционна банка заявиха единствено, че "компанията не обслужва задълженията си към ПИБ АД и към днешна дата е в просрочие. ПИБ АД използва всички законови мерки за защита правата си на кредитор".

Странностите в комуникацията между компанията и банката са предшествани от също толкова неефективен диалог с държавата, която бави плащанията по договора за изграждане на мрежата за администрацията.

"Две години си търсим парите от държавата. Първата година проблемът беше, че искаха да прехвърлят собствеността на тази мрежа от държавната администрация към Министерството на транспорта и общо взето в рамките на това прехвърляне година и половина само се обменят документи – кой да плати, дали министерството да плати или Секретариатът на МС, въпреки че ние имаме договор със Секретариата на МС", уточнява Димитър Ангелов.

 

В крайна сметка документооборотът между Министерския съвет и транспортното ведомство приключва и е създадена 25-членна комисия, която да приеме вече напълно готовата технологична мрежа. Фирмата удовлетворява и искането на държавата да бъдат извадени Акт 15 и Акт 16.

 

"Трябва да уточня, че по договора - така, както е сключен през 2007 г., плащането се извършва на Акт 19, т.е. не е нужно да предаваме обекта, за да има извършено плащане, а е достатъчно да го изградим. А те го и ползват, освен това, но ни забавиха с приемателните комисии. Но въпреки всичко от декември месец м.г. досега пак няма плащане", посочи шефът на "Глобъл Комюникейшън Нет".

 

Фирмата се оказва продадена от банката... на банката

 

Казусът с ПИБ придоби неочакван обрат само няколко часа след срещата на Ангелов с журналисти. В петък следобед частният съдебен изпълнител Якимов уведомява, че насроченото за понеделник изземване на имущество е отменено заради пълното погасяване на кредита.

 

Междувременно обаче в офиса на "Глобъл Комюникейшън Нет" заедно с нотариус се появяват няколко официално облечени мъже, представящи се за представители на фирма "Търнараунд Мениджмънт", която се оказва, че на явен търг, проведен на 27 май, е закупила всички заложени активи на длъжника. Без той да бъде уведомен по какъвто и да е начин. Справка в Търговския регистър също показва, че през т.г. не са отразени никакви промени в собствеността на фирмата.

 

Един от мъжете представя две писма с бланка на ПИБ, в които се обяснява, че фирмата вече има нов собственик. Никой от дошлите в офиса на "Глобъл Комюникейшън Нет" не иска да си каже името и да покаже пълномощно. Настояват единствено да бъде съставен приемо-предавателен протокол или от компанията да декларират, че отказват да съставят такъв. Показват единствено договор, който е заверен от нотариус, но без в него да са включени ЕГН-тата на подписалите се купувачи.

 

Новите собственици не се представят и не дават доказателства за сделката

 

В отговор от "Глобъл Комюникейшън Нет" искат да им бъдат предоставени доказателства, че посочената в документа цена от 2 125 000 лева, действително е платена. Платежно нареждане не се предоставя, въпреки че в точка 6 от договора се казва, че "Търнараунд Мениджмънт" става собственик на имуществото едва, след като преведе съответната сума.

 

Интересното е, че продадените на тъмно недвижими вещи и активи са на стойност над 20 млн. лева. От фирмените регистри е видно, че "Търнараунд Мениджмънт" е собственост на Първа инвестиционна банка и е с капитал от едва 2 лева.

 

След над два часа безуспешни опити официално облечените мъже да се легитимират по някакъв начин, доведеният от тях нотариус все пак съставя протокол, в който са отразени съображенията на двете страни. От "Глобъл Комюникейшън Нет" твърдят, че не им се предоставят абсолютни никакви доказателства, които да удостоверяват, че договорът за продажба е действителен.

 

Пристига и адвокатът на "Булсатком" Боян Цанков, който категорично отказва да предостави тази част от собствеността на дружеството, която влиза в активите на потърпевшата фирма.

 

На свой ред "Търнараунд Мениджмънт" тълкуват позицията на другата страна като отказ да предадат собствеността. Едва при подписването на протокола става ясно, че човекът, носещ писмата от ПИБ (едното дори е без изходящ номер и издател – бел.ред.), всъщност е юрисконсултът на банката Бранимир Димитров.

 

След продължителни настоявания от страна на адвоката на "Глобъл Комюникейшън Нет" Недялко Недялков, Димитров най-накрая представя пълномощно, от което става ясно, че той е упълномощен от ПИБ да представлява банката при сделки на стойност само до 10 000 лева.

 

Освен Димитров се представят единствено адвокат Владимир Кутларски, представляващ "Търнараунд Мениджмънт" и нотариус Мариета Николова. Тя обаче не носи със себе си документ, който да удостоверява от кого е била поканена, за да състави протокола. Останалите четирима мъже, присъстващи в офиса, така и не се представят, след което си тръгват.

 

Сериозни прилики със спора между "Алфа банк" и "Икономедия"

 

Цялата схема наподобява доста на казуса, възникнал преди няколко месеца между "Алфа банк" и "Икономедия", издаваща вестниците "Дневник" и "Капитал". Тогава от банката поискаха да запорират цялото имущество на компанията, както и да сложат свой управител. В крайна сметка изисканите задължения бяха погасени и всичко приключи.

 

В случая с "Глобъл Комюникейшън Нет" обаче нещата са стигнали много по-далеч, като в действие са вкарани хватки като "явен търг", проведен по Закона за особените залози. Въпреки че не става ясно точно в кой всекидневник е публикувана обява за наддаването, както изисква законът.

 

Очевидно апетитите на ПИБ към компанията далеч надхвърлят размерите на вече погасения кредит предвид факта, че банката на практика е продала на себе си фирмата при меко казано съмнителни обстоятелства. А причините да изземе подобен развит бизнес са повече от ясни - "Глобъл Комюникейшън Нет" оперира оптична мрежа в цялата страна, която свързва всички големи окръжни градове. Има сериозно присъствие на пазара, много клиенти и спечелени проекти по програмите за иновативност и конкурентоспособност, както и бъдещи разработки в IT сектора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

136 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #136
 2. Анонимен
  #135

  може и да е прикрита продажба чрез кредит за спестяване на данъци /ДДС/ умишлено не СЕ връща КРЕДИТА банката прави търг явява се нейна фирма обикновенно собстевността е ОФШОРНА И ТЕ СЕ СОБРУГИРА КУПУВА ВЗЕМАНЕТО И ТАКА МУТАФЧИЕВ И СИЕ СТАВАТ СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИЕ ПРОСТА ЕФЕКТИВНА СХЕМА

 3. Анонимен
  #134

  Изводът е да ВЗИМАТЕ КРЕДИТ ОТ ПИБ - банката МЕНТЕ НО НИКОГА НЕ ГО ОБЕЗПЕЧАВАЙТЕ С АКТИВИТЕ СИ И НЕ УЧРЕДЯВАЙТЕ ЗАЛОГ НА ТЪЛГОВСКА ПРЕДПРИЯТИЕ! ЩЕ ВИ ДЕБНАТ АКО СТЕ АПЕТИТНА ХАПКА И ЗА ЕДИН ЧАС ПОРСРОЧИЕ ДОРИ НА ЕДНО ЕВРО ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО ПО ВЕЧЕ ИЗТЪРКАНАТА СХЕМА! КРЕДИТ ОТ ПИБ РАВНО НА ВРЪЩАНЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ...ТОВА Е СХЕМАТА ЗА ОБИР ПО СРЕД БЯЛ ДЕН

 4. Анонимен
  #133

  Изводът е: Не взимайте кредити от ПИБ - банката на мафията СИК

 5. Анонимен
  #132

  Димитър Ангелов и антуража му са долни измамници заслужават ЗАТВОР !!! За жалост не могат да им вземат всичко откраднато !!! Мръсни МУТРИ !!! Да ви ядат червеите !!!

 6. Анонимен
  #131

  Крайно време е да отстраним олигарсите от властта и да не им позволяваме да се месят в управлението на страната ни. Иво Прокопиев всячески са опитва да се прокрадне в управлението на страната ни, посредством Икономедия и псевдо президента, не бива да позволяваме това да се случи, протестите трябва да бъдат срещу олигарсите , а не срещу правителството.

 7. Анонимен
  #130

  Добро кога ще позволяваме на Съдебните Изпълнители да си правят каквото поискат в тази държава?!? Следващите протести трябва да са срещу тях.

 8. Анонимен
  #129

  Още по един недовършен коментар: По по-долу изказал се,банката продавала на ужким на търг с явно наддаване и там някой се явил с фирма,регистрирана за два кинта.Ми ти с колко искаш да я регистрира?Нормалко-едно евро.И сигурно ще поискаш обяснение от директора как така?Ми така,нормално.След като заемателят е загубил правото си на собственост,другото,което се случва е редно би било да е по волята на оня,в чието владение е. Въпросът беше как така се е стигнало до заем?КОЙ го е посъветвал именно ТАМ да е търсен заем?Други кредитни институции няма ли(,или ако има дали щяха да се окажат по-блегосклонни,което-едва ли!)

 9. Анонимен
  #128

  Някой май ще монополизира и нет-а в БГ... евала:) Последния да изгаси тока....

 10. Анонимен
  #127

  Какви беззакония тука се изказват всякакви лаици.Като взимаш кредит трябва да си плащаш вноските,трябва и да си четеш договора,като си неграмотен никой не ти е виновен.Банката му взимала бизнеса,умряла е банката за неговия бизнес.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.