Пиенето на одеколони изтребва руснаците

Пиенето на одеколони изтребва руснаците

Много руснаци рискуват живота си като пият афтършейв и продукти от битовата химия, показва проучване на британски изследователи, цитирано от ББС. Те са установили, че около половината от смъртните случаи на руските мъже в активна възраст се дължат на рискованото пиене.

Широко използвани са продукти, които съдържат билкови тинктури и се продават по аптеките и павилионите в Русия. Те са евтини и съдържат до 97 процента алкохол. Открито е, че в тях се съдържат малко токсини, но са смъртоносни заради много високото съдържание на алкохол.

Руските мъже имат изключително ниска продължителност на живота – средно 59 години, за разлика от жените, които живеят средно по 72 години. Мъжете в активна възраст в Русия са над три пъти по-застрашени от смърт, отколкото тези във Великобритания. Проведени в миналото проучвания на употребата на алкохол от руското населението показаха изключително голяма популярност на напитки като водката

Екип от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина обаче си е поставил за цел да установи как стоят нещата с алкохола в продукти, които не са предназначение за пиене.

Изследвани са причините за смъртта на 1 750 души в периода между 2003 и 2005 година в Ижевск, типичен руски град в района на Урал. Членове на семействата на покойниците са били интервюирани за техните предпочитания към различните видове алкохол приживе.

Рискованото пиене, определено като прекомерна консумация на нормален алкохол като бира, вино, твърд алкохол, както и на такъв, който не е предназначен за пиене, е установено като причина за 43 процента от смъртните случаи.

Шест пъти по-висок е рискът от смърт при мъжете, които са консумирали големи количества нормален алкохол и продукти от битовата химия, от тези, които нямат проблем с пиенето. При онези, чиито вкусови предпочитания клонят предимно към битовата химия, рискът от преждевременна смърт е 9 пъти по-висок, от колкото при хората, които се въздържат от такава употреба.

“В този случай говорим за продукти като одеколон и афтършейв, които са широко разпространени по будките и са по-евтини, защото не се облагат с високи акцизи”, коментира водещият проучването проф. Дейвид Леон.

“Най-важната работа, която свършихме, бе токсикологичния анализ. В по-голямата си част тези продукти съдържат основно вода и етанол, както и ароматизатори. Хората обаче умират, защото употребяват алкохол с висока концентрация в евтина и лесно достъпна форма”, добави той.

Според него тези продукти трябва да бъдат по-стриктно регулирани. По думите му реалната смъртност най-вероятно е още по-висока, защото изследването се е концентрирало основно върху хора, които все пак са имали семейства.

Директорът на Центъра за изследвания на алкохолизма Андрю Макнийл коментира, че проблемът с тежкото пиянство в Източна Европа е много сериозен. “В условията на комунизъм алкохолът е бил единственото нещо, което хората са можели да си позволят. Горбачов се опита да отрезви всички, но начинанието му не успя”, заяви той.

Макнийл добави, че бързото икономическо развитие на Русия през последните години е добавило различни социални проблеми, което също се е отразило на високата консумация на алкохол. Доктор Юрген Рем от Центъра за зависимости и умствено здраве добавя, че има много фактори, които влияят смъртността в Русия, но основният сред тях е пиенето на продукти като одеколон и афтършейв.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят