Пиер Луврие оспорва сделката за БТК в съда

Пиер Луврие

Една година след първата си поява като кандидат да придобие БТК и още редица компании в орбитата около фалиралата КТБ мистриозният белгийски инвеститор с руски връзки Пиер Луврие обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши на Спас Русев да придобие контрол над телекома. Новината съобщи сайтът bivol.bg.

Делото е заведено от Louvrier Investment Company 33 (LIC33) във Върховния административен съд (ВАС). Мотивите на белгиеца не са ясни, защото съдът не е публикувал материалите по делото.

За Пиер Луврие се твърди, че е близък до руския олигарх Константин Малофеев заради съвместното им участие в инвестиционния фонд CFG. Самият Малофеев не може да прави директно бизнес в България поради наложените от ЕС икономически санкции.

През март 2015 г. Пиер Луврие обяви, че заедно с други инвеститори чрез LIC33 е придобил активи на банкера Цветан Василев срещу едно евро. В тях се включват освен дела му от 43% в БТК и собствеността му в мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитъл", военните дружества "Дунарит" и "Авионамс", както и пийпълметричната агенция GARB.

Самата LIC33 е създадена специално за сделката през март. Няколко месеца по-късно през юли Луврие заяви, че ги е върнал обратно на Василев, защото "няма повече никакъв интерес към тези активи". Жалбата във ВАС и образуваното дело по нея обаче показват, че все пак такъв интерес може и да съществува или се прави опит да се забави процедурата по прехвърляне на собствеността на БТК.

ВАС е насрочил дело по жалбата на LIC33 срещу разрешаването на сделката от антимонополния регулатор чак за 26 октомври. Така развръзката едва ли ще е от голямо значение, тъй като решението на КЗК е с предварително изпълнение. Прогнозите са сделката за придобиването на БТК да бъде финализирана скоро.

През декември КЗК разреши скоростно сделката за поредната смяна на собствеността в телекома, като в рамките на девет дни излезе с положително становище за нея. По закон регулаторът разполага с месец да се произнесе по подобни казуси, освен ако не направи по-задълбочено проучване, като в повечето случаи не бърза с решенията. Принципно становището на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок, който за директно заинтересованите лица започва да тече веднага, а за третите лица – от публикуването му в електронния регистър на регулатора. За сметка на бързото произнасяне комисията е заличила всякаква информация относно новите собственици на компанията и не се разбира кой точно стои зад офшорката купувач.

Това, което се знае, е, че през ноември Спас Русев чрез регистрираната в Люксембург компания Viva Telecom вероятно в партньорство с руската финансова група ВТБ и други неназовани инвеститори ще купи 100% от дружеството InterV Investment, също регистрирано в Люксембург, което държи изцяло собствеността на БТК. До продажбата на активите се стигна след необслужван мостов заем от 150 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?