Пик на горещините във Франция, очаква се нормализиране

Пик на горещините във Франция, очаква се нормализиране

Горещата вълна във Франция ще се задържи, а най-високите температури се очакват днес и утре, съобщи Франс прес.

По данни на френската метеорологична служба пикът на горещините се очаква да бъде днес в Югозападна Франция, а утре да се премести над Североизточна, източната част на Централна Франция и региона на Париж. Днес се очаква температурите в Тулуза да достигнат 36 градуса, 37 градуса в Бордо. 
 
Утре в Париж и в Лион се очакват 36 градуса.
 
Още рано сутринта температурите в Париж, Дижон и Лион достигаха 23 градуса, с 25 градуса в Ница.
 
Високи температури се очакват и нощем, особено в градовете, предупреждава метеорологичната служба. Горещата вълна ще доведе и до увеличаване на концентрацията на озон (водещ до очни и дихателни проблеми), особено в района на Париж, в южната и източната част на Франция. 
 
Това ще наложи ограничения на движението на моторни превозни средства.
 
От утре следобед се очаква намаляване на горещините, благодарение на морски въздушни маси от Атлантическия океан, които ще окажат разхлаждащо въздействие.
 
Много европейски страни, изложени на горещините през последните дни, вече отбелязаха леко понижаване на температурите. Температурите във Великобритания и Португалия се понижиха през уикенда. 
 
В най-горещата испанска област Естремадура температурите паднаха до 42 градуса в неделя след 44 градуса предишния ден.
 
В Швейцария танковите части преминават на нощен режим, за да предпазят пътищата, предаде ДПА, цитирайки говорител на армията.
 
Горещините в страната размекват асфалта по пътищата и 57-тонните машини вече не могат да пътуват по пътищата през деня. В противен случай те могат да оставят дупки и следи от вериги, уточни говорителят.
 
В неделя в югозападния град Сион беше отбелязана рекордната за тази година температура от 36.2 градуса. Очаква се през тази седмица температурите да достигнат още по-високи стойности.
 
В допълнение швейцарската армия премести изморителните дейности като маршове за ранната утрин или късната вечер. Командирите са получили инструкции да позволяват на войниците да си вземат почивки за пиене на вода и да следят дали приемат достатъчно течности, добави говорителят.
 
 
 
 
 

Споделяне

Още от Свят