Пикът на активност на кърлежите e до средата на юни

Пикът на активност на кърлежите e до средата на юни

Май месец и до средата на юни е пикът на активност на кърлежите и е пълно навсякъде по парковете и градинките. Необходимо е да се пръска по често срещу кърлежи, защото дъждът отмива инсектицидите, но освен това трябва и да се коси тревата, за да може да изсъхва по-бързо. Това каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в четвъртък пред Нова телевизия.

Преди два дни от главата на дете бяха извадени 50 кърлежа след разходка в Южния парк.

Кърлежите са много активни през пролетта

Христова обясни, че детето с намерени 50 кърлежа на главата всъщност е нападнато от бебешката форма на кърлежите – ларвите.Те са с големина около 1 мм и са бели. “Очевидно детето е попаднало на т.нар. гнездо, т.е. там, където са били снесени яйцата и са се излюпили ларвите“, обясни Христова. По думите ѝ по-малките кърлежи са по-малко заразени.

Тя обясни, че кърлежите се захващат изключително бързо, а през пролетния сезон са много активни. “Те се ориентират по издишания от нас въглероден двуокис и от топлината на тялото, така че те много бързо се ориентират”, добави тя.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че ако кърлежът бъде свален от 12 до 24 часа, не може да пренесе никаква болест. Затова специалистите препоръчват да се търси бързо лекарска помощ за отстраняването на кърлежите.

Хората да избягват неокосени тревни площи и да оглеждат телата си

В четвъртък сутринта от Столична община обработваха площите в Борисовата градина.

Цезарина Илиева, началник отдел “Паразитология” към РЗИ обясни, че променящите се метеорологични условия и наличието на влага е подходящо за активиране на кърлежите. Тя обясни, че е добре да се избягват неокосени места, суха растителност и да оглеждат телата си след разходка в парка.

В момента тече обработка в паркове и градини

Милена Васева, директор на “Градски паркове и градини”, обясни че препаратите, с които се обработват зелените площи не са опасни за домашните любимци, но въпреки това фирмите поставят тези табели и да предупреждават гражданите.

“Желателно е непосредствено след пръскането да не се навлиза на тези тревни площи”, добави тя.

Димитър Данчев, директор на Дирекция  “Зелена система” към Столична община, обясни, че на страницата на общината се обявени предстоящите обработки за кърлежи.

Споделяне

Още по темата

Още от България