Пикът на грипа тази година ще бъде в края на януари

Пикът на грипа тази година ще бъде в края на януари

Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари, каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни той по повод случая с 3 годишно дете, които почина от грип.

Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница”, поясни още Кантарджиев.

"Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго - това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Споделяне

Още от България