Пикът на грипа тепърва предстои

Процентът на ваксинираните у нас е нисък

Пикът на грипа тепърва предстои

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това каза Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.По думите му процентът на ваксинираните е смешно нисък.

Тази година обаче имаше недостиг на противогрипните ваксини. Те бяха пуснати на пазара през октомври и свършиха в рамките на две, три седмици. След това бяха внесени още 7000 ваксини, каза Кантарджиев.

Той посочи, че американски учени са доказали, че ако се ваксинираш, вероятността да се разболееш през сезона е два пъти по-малка. Кантарджиевуточни, че ваксината не е 100-процентова защита, но намалява вероятността да се разболееш от грип или ти помага да го изкараш по-леко.

"Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни”, каза проф. Кантарджиев.

По данни на Евростат през 2016-та година едва 0.2 % от българите над 65 години са си сложили противогрипна ваксина. За сравнение възрастните хора във Великобритания, ползвали ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%.

Страната ни е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания  - 3000 души на всеки 100 000. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души. 

Споделяне

Още от България