Пикът на грипната епидемия ще е следващата седмица

Сн. БГНЕС

Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в събота.

”Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея“, посочи той.
По думите му една трета от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия“, каза Кунчев, цитиран от ”Фокус”.

”За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 хил. души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост“, обясни той.

В София от събота също е в сила грипна епидемия заради високата заболеваемост. Заради обявената грипна ваканция междусрочната ваканция на учениците на практика започва със седмица по-рано - от понеделник.

Столичната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица - 2 февруари, съобщиха от здравното министерство.

От 3 до 6 февруари включително пък е междусрочната ваканция. От МЗ не обявяват данни за заболеваемостта и колко деца отсъстват от училище. За да се обяви ваканция, трябва да са болни поне 30 на сто от учениците.

При ваканция детските градини и яслите работят, но се засилва т. нар. филтър при приема. Ограничава се провеждането на профилактични и планови прегледи и манипулации в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Междувременно РЗИ-Хасково обяви, че е издала предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово от 29 до 31 януари 2018 г.

Поради висока заболеваемост 459 училища в страната в петък пропуснаха учебните занятия.

Споделяне

Още по темата

Още от България