Пикът на кризата в туризма ще е през 2010 г.

Пикът на кризата в туризма ще е през 2010 г.

Тази година ще е най-трудната за българския туризъм, прогнозира в понеделник Соня Колтуклиева от Съюза на инвеститорите в България (СИТ). Причината е, че търговските банки у нас имат негласно споразумение да не финансират проекти за хотели и ваканционни имоти, няма пари за инвестиции, дълговете на хотелиерите растат, а приходите им намаляват катастрофално, обясни Колтуклиева. Заетите в сектора ще намалеят, нови работни места няма да открият, а от там ще пострадат и публичните финанси.

През 2009 г. прогнозирахме спад от 15% в броя на туристите и 25% спад на приходите, но в края на годината от агенцията по туризъм излязоха със статистика, според която туристите са с 0.5% по-малко от преди година, а приходите са се увеличили с 1.5%. Ако някой може да докаже тези числа, да го направи, заявиха от СИТ.

Според тях най-сериозният проблем на хотелиерите е спадът в цените. Дори броят на туристите да се запази, поевтиняването на нощувките докара собствениците до ръба на оцеляването. Миналата година хотели в Албена предлагаха нощувка със закуска за 10 лв, същата е ситуацията в зимните курорти, каза Колтуклиева. Тя припомни и поевтиняването на хотелите, като 4-5 звездни хотели са се продавали на цената на 1-2 звездни. Затова експерти в бранша съветват да не се прибягва към намаляване на цените като антикризисна мярка, а в цената на пакета да се включват допълнителни екстри

Според Колтуклиева изходът е браншът да се обърне към местния туризъм по примера на Германия. СИТ имат предложение зимната ваканция на учениците да се удължи до 2 седмици, а хотелите в зимните курорти да подготвят специални пакети и отстъпки за семействата, за да се стимулира зимния туризъм. От СИТ отново настояха държавата да определи туризма за приоритетен сектор, като по този начин хотелиерите ще могат да кандидатстват за кредити от Българската банка за развитие.

Изводите на СИТ се припокриват с тези от Европейският доклад за Хотелиерската индустрия за 2010 година, представен в неделя. Според него хотелиерската индустрия ще започне да излиза от кризата най-рано през 2011 г.. Възстановяването до предкризисните нива пък може да се очаква едва след 2012 година. Като най-голям проблем мениджърите на 417 европейски хотела са определили спада на цените. Близо половината от хотелските вериги са намалили цената на нощувките през 2009 г. 42% са заявили, че са свили оперативните си разходи, което от своя страна поставя предизвикателството за гарантиране качеството на предлаганите услуги.

Едва 2% от анкетираните очакват устойчив растеж на хотелиерския бизнес през тази година. Този процент бележи сериозен спад в сравнение с миналогодишното проучване, когато 37% от мениджърите предвиждаха 2010 г. да бъде годината на възстановяването. Резултатите от Доклада са подсилени и от страховете на около 55% от хотелиерите, че цените на резервациите няма да се върнат до нивата отпреди финансовата криза по-рано от 2012 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?