Пикът на новата вълна ще е между 1 и 10 октомври

Пикът на новата вълна ще е между 1 и 10 октомври

Пикът на новата вълна от коронавирус ще е между 1 и 10 октомври. Това прогнозира в интервю за БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите ѝ броят на случаите ще скочи още след като учениците тръгнат на училище. Доминиращ ще е индийският вариант на коронавируса.

"Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вариант, така както се случва и в останалите страни. Ние вървим с около месец, месец и половина, след тези които първи докладваха за наличието му", казва тя.

Ще избягат и от моркова, и от тоягата

В България вече бяха наложени нови противоепидемични мерки заради ръста на заразяванията, започнал преди няколко седмици. Срещу тях обаче се обявиха от партия "Има такъв народ", наричайки ги дискриминационни. Новите ограничения предвиждат заведения, театри, кина, фитнес зали и др. да работят на 100% от капацитета си, ако персоналът им е изцяло ваксиниран, преболедувал или се тества редовно. Според здравния министър Стойчо Кацаров мерките не ограничават, а всъщност дават възможност на много обекти да работят с пълен капацитет.

Против стратегията на министерството се изказа и бившият министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов.

"Четох внимателно заповедта на здравния министър и се чудя колко обекта са дали заявка, че ще работят със 100% капацитет при изпълнение на условията - ваксинирани посетители и персонал, преболедували или PCR тест?

Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н.

Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи", написа той във фейсбук.

Според него Кацаров прави опит да наложи ваксинацията силово. Ангелов заяви, че това е грешка.

"И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа "моркова и тоягата", те ще избягат и от моркова, и от тоягата", пише той.

Различната вълна

Тази вълна ще е различна по няколко причини. Една от тях е, че вариантът "Делта" заразява много по-бързо. Едновременно в много случаи се регистрира леко прекарване с хрема и кашлица, което пък прави разпространението му още по-лесно, тъй като много хора не му обръщат внимание.

"По-различна е по няколко причини. Първата е, че все пак имаме едно 20% хора, които са ваксинирани. Това е един фон. Известно е, че одобрените ваксини индуцират неутрализиращи антитела и срещу индийския вариант. Поради това очакваме ваксинираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде много леко, и ще прилича на грип. При този вариант отсъства липсата на обоняние на вкус или намаляването му, което беше характерно за началото на пандемията", казва Аргирова.

Междувременно очакванията за бързо заразяване вече започват да се оправдават. От Бургаската опера съобщиха, че отлагат насрочен за 23 август премиерен спектакъл. Причината е "огромен брой заболели от ковид", пише в съобщението им.

Регионът на Бургас, където в момента има сериозна концентрация на хора заради туристическия сезон, вече е в червената зона по заболеваемост. Възможно е Варна също да влезе в нея, заяви пред Нова телевизия д-р Анна Баева от местната РЗИ.

"Не се спазват достатъчно мерките и не на необходимото ниво. Доста хора вече виждам без маски, което не е редно", коментира тя.

Тепърва ще се увеличават

"Числата говорят, че сме в четвъртата вълна на пандемията. Тепърва ще се вдигат случаите, дано ръстът да не е много висок, но съм малко песимист".

Това заяви пред Нова телевизия д-р Любомира Николаева – Гломб, вирусолог в Националния център за заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ все още не се знае колко хора са се срещали с вируса, а процентът на ваксинирани е малък.

Именно имунизацията ще е една от причините тази вълна да е различна, посочи проф. Аргирова. Според нея ваксинацията е единственият начин вирусът да бъде победен.

"Тя не ни пази от заразяване, тя ни пази от заболяване. Тя предизвиква образуване на антитела, които с времето обаче намаляват. В организма обаче остава клетъчният имунитет, който при среща отново със същия вирус, макар и мутант, тези клетки веднага се размножават бързо и правят нови антитела, нищо че предишните са спаднали. Това е големият смисъл на цялата работа – клетъчният имунитет", твърди тя.

Споделяне

Още от Коронавирус