Пикът на социалния интернет предстои

Марвин Лиао

Социалният интернет не е достигнал своя връх и ще продължи да се развива и печели потребители. Това заяви Марвин Лиао, експерт с дългогодишен опит в международната интернет компания Яху на среща посветена на последните тенденции в онлайн рекламата организирана от Investor.bg.

Лиао посочи, че социалната мрежа Фейсбук може да е набрал 900 млн. потребители за 5 години, но в света хората, които ползват интернет, са 2 милиарда. Пазари като Индия, Русия, Индонезия, крият голям потенциал, посочи Лиао, който е управлявал големи мултифункционални екипи в редица държави.

 

Освен общуване и поддържане на връзка с близки и приятели, социалният интернет позволява дейности, които се извършват офлайн, да се пренесат в онлайн пространството, и то по-бързо, по-добре и по-евтино.

 

Три са основните етапи в развитието на интернет, според експерта. Докато в периода 1995-2001 г. основният двигател е бил достъпът, форматът – банери, а целта – осведоменост, между 2001 г. и 2008 г. основните характеристики на глобалната мрежа стават информацията и търсенето, а целта – резултатност. От 2009 г. обаче интернет се намира в нова фаза, в която акцентът е поставен върху социалното, налагат се видеото и приложенията, а фокусът е насочен към емоциите, посочи Лиао.

 

Една от основните предпоставки за развитието на онлайн пазара е наличието на добра интернет инфраструктура, и в това отношение България превъзхожда значително много други страни, смята Марвин Лиао. Един от съветите, които той отправи към онлайн специалистите у нас, е да се учат от грешките, които са допуснали развитите пазари.

 

По отношение на сливанията и придобиванията например много компании правят ужасни грешки, а трябва да се продължава с инвестициите и развиване на съдържанието на сайтове, които придобиват, коментира експертът.

 

В Гърция, дори и в сегашната обстановка, онлайн пазарът продължава да расте и да заема все по-голям дял на фона на рецесията и спад на целия рекламен пазар, посочи Лиао. Той отбеляза, че сега ръстът не е от порядъка на 30-40% както преди години, но е факт, че тенденцията към растеж се запазва и не виждам причина да не продължи. “А ако това става в Гърция, може да стане и в България”, коментира Лиао.

 

Над 1.2 милиарда са достигнали потребителите на мобилен интернет в световен мащаб, което представлява 45% ръст за последните 4 години, посочи Рая Юнакова от “Майкрософт България”.

 

45% от хората в света имат покритие на 3G мрежа, а 10% от активността в интернет през 2011 г. идва от мобилни устройства, което означава 50% ръст спрямо 2010 г.

 

Една четвърт от приложенията в смартфоните се стартират само веднъж, а само 1% от изтеглените приложения се използват редовно, без значение от коя област на живота на потребителите са те, показват пазарните проучвания на технологичните компании. Това означава, че или не са достатъчно добри и не могат да привлекат вниманието им, или са прекалено много и се губят в морето от мобилни приложения, коментира Юнакова.  

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?