Пилософ отрече фондът му да бави лечението на деца

Има обаче драстичен скок на дарителските кампании през последните месеци

Проф. Владимир Пилософ

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ отхвърли в неделя всички сериозни критики от последните месеци за забавяне на преписки и поставяне в риск живота на децата. В същото време неправителствени организации твърдят, че има драстичен скок на дарителските кампании за деца в последните месеци.

Пилософ пое поста след показния арест на предишния ръководител на структурата Павел Александров през пролетта, като разследването до момента няма особен напредък.

Според множество сигнали на неправителствени организации след ареста на Александров, който през мандата си успя да стабилизира работата на фонда, ситуацията сериозно се е влошила и административният хаос драстично се е увеличил. Проблемите доведоха до оттегляне на ключови членове на Обществения съвет към фонда.

Новият шеф Владимир Пилософ отчете пред "Хоризонт" в неделя, че откакто е заел поста на 21 април, са били подготвени 16 заседания, на които са разгледани казусите на 1213 деца, което прави приблизително по 75 случая на заседание.

"Осигурено е заминаването за чужбина за всички деца, които са имали нужда, като е осигурена и логистика за тяхното пребиваване", допълни Пилософ, като подчерта, че има поне десетина деца, които пребивават в чужбина по няколко месеца до една година.

Проф. Пилософ каза още, че е отпуснато подпомагане за лечение в страната за всички деца, за които такова е било поискано.

Отказите за този период възлизат на около 5 процента, или около 65 случая, а причините са от различно естество, стана ясно от обясненията на проф. Пилософ пред БНР.

Той увери, че в момента всички нови заявления се придвижват в рамките на един месец.

Владимир Пилософ отрече и да се стеснява кръга от заболявания, които досега са били финансирани от фонда.

Премахването на възможността да се следи движението на преписките на сайта Пилософ обясни с твърдението, че това били лични данни.

"Не виждам каква трябва да бъде причината да могат да следят всякакви други хора, които просто са решили да проверяват какво има там", каза той.

Според Красимира Величкова, която напусна Обществения съвет на фонда в знак на протест, в момента липсва дори списък с експертите на Фонда. Тя коментира пред националното радио, че липсва публична информация дори за данни, които по Закона за личните данни не са такива.

Красимира Величкова обаче твърди, че дарителските кампании за лечение на деца през последните няколко месеца драстично са се увеличили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?