Пилот на самолет цистерна загина при гасенето на горските пожари в Австралия

Пилот на самолет цистерна загина при гасенето на горските пожари в Австралия

Самолет цистерна, участващ в гасенето на горските пожари южно от най-големия австралийски град Сидни днес се разби, а пилотът му загина, предаде Ройтерс. Катастрофата предизвика нов пожар, който се добави към останалите 55, които все още горят на територията на щата Нов Южен Уелс. Сухото време и ветровете създадоха условия за избухването на нови огромни пожари през последната седмица в планините западно от Сидни.

"Трудно е да кажем със сигурност, че най-страшното е минало", заяви говорителят на пожарната служба Натали Сандърс. "Днес имаме по-ниски температури и ветровете са малко по-слаби, но с тези нестихващи пожари е трудно да кажем колко дълго ще продължат и дали ще има нови щети."

От службите за борба с бедствията потвърдиха, че 43-годишният пилот на самолета цистерна е загинал, когато самолетът се разбил в националния парк "Будауанг", на 270 км югозападно от Сидни.

Спасителните екипи не са успели да стигнат до тялото, защото силните ветрове, димът и трудният терен са ги принудили да се върнат обратно.

Повече от 200 жилища са били унищожени в Нов Южен Уелс от миналия четвъртък, когато огнената стихия премина през покрайнините на Сидни. Мъж почина от инфаркт в опит да спаси дома си.

Пожарите опустошиха десетки хиляди акра земя, а общият им периметър е 1600 км.

Един от най-големите пожари възникна при учение на австралийските сухопътни войски, съобщи пожарната служба.

Правителството в щата обяви извънредно положение, което му позволява да нарежда евакуации с надеждата да бъде избегнато повторение на "Черната събота" от 2009 година, когато пожари в щата Виктория отнеха живота на 173 души и нанесоха щети за 4,4 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?