Пилотът, извършил кацането в Хъдзън, ден по-рано получил орязана заплата

Пилотът на американския пътнически самолет, който извърши почти невероятното спасително кацане в река Хъдзън, разказа, че в деня преди произшествието получил с 40% орязана заплата и пенсионните му осигуровки били спрени. Според "Скай нюз" Чесли Салънбъргър съобщил това по време на разследването за катастрофата, която се размина без жертви.

По думите на героя на САЩ, американската авиация е подложена на "икономическо цунами", с което не могат да се справят мнозина от служителите на авиокомпаниите и техните семейства. Салънбъргър заяви още, че не познава нито един пилот, който иска децата му да наследят професията.

"Ние сме длъжни да не допуснем икономическите проблеми да ни отвличат от въпросите за безопасността", добави той.

На 15 януари самолет Ербъс А 320 на авиокомпания Ю Ес Еруейз, който извършваше полет от Ню Йорк за град Шарлот (Северна Каролина) се приводни принудително в река Хъдзън в централната част на Ню Йорк. Капитан Салънбъргър взе решението за приводняването, за да избегне падането на самолета в жилищни райони и за спасяване на пътниците. Принудителното кацане се наложи, защото два от двигателите на машината отказаха след сблъсък с ято птици.

Майсторски извършеното приводняване спаси живота на 155-те пътници и екипажа на борда на самолета.

Споделяне

Още от Свят