Пилотът на самолета, разбил се в Тайпе, е предотвратил катастрофа в жилищни квартали

Пилотът на самолета, разбил се в Тайпе, е предотвратил катастрофа в жилищни квартали

Възхваляван като герой, тъй като явно е положил всички усилия да не катастрофира в жилищни зони, пилотът на тайванския самолет, разбил се в Тайпе, бе открит в кабината мъртъв, с ръце, вкопчени в командния лост. Това съобщават местни медии, цитирани от Франс прес.

Пътническият двумоторник на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруейз" с 58 души се разби в сряда в ледените води на река в столицата Тайпе, малко след като бе излетял за тайванския остров Кинмен близо до континентален Китай.

Любителски видеозапис показва как самолетът постепенно губи височина и скорост, закача с крило пътна естакада и пада в река Цзилун, оставяйки шлейф от пръснати отломки.

По последни данни жертвите са 35. Сред тях е 41-годишният пилот Ляо Чънсун. Петнайсет души оцеляха, а спасителите още издирват телата на осмината изчезнали.

Тялото на Ляо е намерено в кабината, с ръце, здраво вкопчени в командния лост, и счупени крака, пише тайванският в. "Чайна таймс".

"С последни сили е държал лоста до самия край, преди самолетът да се разбие в реката, в опит да контролира посоката на движение и да ограничи щетите", твърдят пред изданието източници, близки до разследването.

При падането самолетът закачи с крило движещо се такси, но шофьорът и пътувалата с него жена се отърваха с незначителни травми.

Няма официален коментар за причините, довели до катастрофата. Черните кутии бързо бяха открити. За Тайван се очаква да отпътуват двама експерти от френското бюро за разследвания и анализ на сигурността в гражданската авиация. В разследването смятат да се включат френски и канадски пратеници на заводите производители на самолета, също и експерти от Китай - в катастрофата загинаха 31 китайски туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят