Пилотът, врязъл се в публиката на рали в Шумен, се оказа издирван от 10 г.

Осъденият на 3 години затвор Николай Георгиев се предал доброволно

Линейка прибира пострадалите по време на ралито в Шумен. Сн.: Lap.bg

Пилотът, който се вряза с колата си в публиката на рали "Мемориал Валерий Великов" в Шумен в неделя и рани четирима души, се оказа издирван от 2008 г. заради влязла в сила 3-годишна ефективна присъда за документна измама.

По-интересното е, че Николай Георгиев на два пъти е засичан от Интерпол – в Испания и Англия, като информация за това веднага е подавана към българските служби, но те така и не успяват да го заловят.

Той не е задържан дори и след инцидента в неделя, а се предава съвсем доброволно във вторник – два дни, след като самоличността му е засечена заради катастрофата по време на "Мемориал Валерий Великов", става ясно от съобщение на прокуратурата.

Николай Христов Георгиев за пръв път е обявен за издирване на 23 май 2008 г., когато Варненската окръжна прокуратура издава Европейска заповед за ареста му, по силата на която оттогава той се издирва в страните члени на ЕС.

Основание за това става задочно повдигнатото му обвинение за документна измама, според което в съучастие с Петър Петров в края на септември 1999 г. той се домогва до 79 500 щатски долара, "собственост на морско лице", посочва прокиратурата.

В началото на октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява българските власти, че лице с отпечатъците на Георгиев е установено в испанската столица. Според информацията на местните власти той се представял за Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това българинът е локализиран отново от Интерпол, но този път в Северен Лондон. Това е станало, след като открил банкова сметка на собственото си име на 1 октомври 2007 г. През нея Георгиев направил три превода до своя сметка в България На 23 октомври 2007 г. превел 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

Въпреки подадената от Интерпол информация, Георгиев остава неизвестност до 15 април т.г., като междувременно през 2013 г. влиза в сила 3-годишната му задочна присъда за диокументна измама, постановена от Варненския окръжен съд. Заради това решение той отново е обявен за издирване на 7 август 2013 г., а на 17 октомври 2014 г. прокуратурата издава втора европейска заповед за ареста му.

Всичко това обаче не води до резултат, за да се стигне до катастрофата в Шумен, след която местното обвинени образува ново дело срещу Георгиев – този път за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Впоследствие той се предава във вторник в областната дирекция "Съдебна охрана" във Варна. Не се съобщава да е бил конвоиран.

Щастливата развръзка по 10-годишното неуспешно издирване на 45-годишния мъж става факт на фона на призивите за цялостна реформа на изпълнението на наказанията, издирвателната дейност и организацията на затворите, отправяни през последните месеци от главния прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално темата бе подета заради шесторния разстрел в Нови Искър, за който прокуратурата обвини самоубилият се рецидивист Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче. По този повод Цацаров разпореди проверка във всички апелативни прокуратури в страна по линия на изпълнение на наказанията, според чийто резултати, обявени от него в началото на март, към момента безуспешно се издирват над 900 бегълци от правосъдието.

Темата обаче претърпя нов развой, след като в началото на април двама рецидивисти, осъждани за убийства, успяха да избягат от Централния софийски затвор, като впоследствие стана ясно, че МВР е имало сведенията за плановете им още отпреди година. Покрай бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев бяха разкрити множество пропуски в организацията на охраната в местата за лишаване от свобода, а всичко това бе последвано и от ново бягство – този път от Пловдивския затвор. Засега нито един от тримата бегълци не е заловен.

Двата случая обаче провокираха нов призив от страна на главния прокурор – за създаването на изцяло нов затвор, който да събере всички особено опасни престъпници. Освен това Цацаров поиска затягане на режима във всички останали места за лишаване от свобода и увеличаване на заплатите на надзирателите, за което те протестират от години.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?