Пилотите от "Луфтханза" започнаха четиридневна стачка

Пилотите от "Луфтханза" започнаха четиридневна стачка

Над 4000 пилоти от най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" започнаха четиридневна стачка, по време на която дневно ще бъдат отменени по 800 полета и която се очаква да създаде проблеми на пътниците по цял свят, предадоха световните агенции. 

Стачката, организирана от профсъюза на пилотите "Кокпит", започна както бе предвидено в полунощ (1 часа българско време в понеделник). От авиокомпанията се извиниха за неудобствата, които ще причинят на пътниците.   

Потърпевши бяха и българските пасажери, след като някои от полетите до и от летище "София" на "Луфтханза" бяха отменени. Сутринта излетяха самолетите на превозвача за Мюнхен и Франкфурт, но на обяд бяха анулирани полетите до същите дестинации, което засегна и пътниците на "Юнайтед Еърлайнс", португалската ТАП и испанската "Спейнеър", изпълняващи съвместни полети с немската компания.

След това пътуващите до Дюселдорф и Мюнхен със стачкуващия превозвач имаха късмет и отлепиха от пистата в София. До края на деня други излитащи машини на "Луфтханза" няма. Анулиран е обаче кацащият в 22.50 часа полет от Франкфурт, след като по-рано през деня не пристигнаха машините обслужващи тази дестинация и Мюнхен. Още няма яснота ще дойде ли самолетът от Мюнхен, който по разписание трябва да е в София в 22.20 ч.     

Актуална информация за промените в разписанието може да бъде получена на сайта на летище "София" или на телефоните за летищна информация.

В петък "Луфтханза" обяви, че ще анулира две трети от полетите си или 3200 полета за времето на протестните действия.

Авиокомпанията очаква тази най-голяма в историята на германския въздушен транспорт стачка да ѝ коства 100 милиона евро в добавка към загубите от непродадени билети и уронения престиж, отбелязва Ройтерс.

"Кокпит" предвижда протести тази сутрин и на летищата във Франкфурт и Мюнхен. В стачката ще участват и филиалите "Джърмануингс" и "Луфтханза карго". Тя обаче няма да засегне работата на регионалните подразделения на "Луфтханза".

Пилотите стачкуват, тъй като се безпокоят, че компанията може да се опита да намали разходите си, като прехвърли  дейности към дъщерни фирми в чужбина, където възнаграждението е по-ниско. Двете страни не успяха да се договорят през уикенда върху условията за подновяване на преговорите.

Синдикатът настоява за еднакви финансови условия за всички пилоти от компанията, включително за тези от дъщерните фирми в чужбина, с което управата на "Луфтханза" не е съгласна. Профсъюзът иска също гарантиране на работните места.

Пред в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" членът на управителния съвет на "Луфтханза" Щефан Лауер вчера заяви, че компанията е готова да гарантира работните места на пилотите до края на 2012 г. и да удължи гаранциите до 2013 или 2014 г., ако пилотите се откажат от повишаване на заплатите за повече от 12 месеца.

По-късно през деня стана ясно, че ръководството на авиопревозвача е подало иск в Трудовия съд във Франкфурт с молба за съдебно разпореждане за спиране на стачката, заяви неин говорител. Той определи стачката като прекалена.

Споделяне

Още от Свят