Пилотите в “Бритиш еруейз” предупредиха за двудневна стачка

Пилотите в “Бритиш еруейз” предупредиха за двудневна стачка

Екипажите на самолетите на авиокомпанията “Бритиш еруейз” обявиха двудневна стачка, предаде в четвъртък ББС.

След провала на преговорите между ръководството на летателната компания и профсъюза Transport & General Workers Union (T&G) стана известно, че нито един самолет на “Бритиш еруейз” няма да напусне аерогара Хийтроу на 30 и 31 януари. В същите дни са отменени и всички вътрешни и европейски полети от Гетуик.

Причина за противоречията между компанията и служителите ѝ станаха новите правила за ползване на отпуск по болест, съгласно които общата му продължителност се съкращава от 22 до 12 дни в годината.

Стачкуващите заявяват, че новите правила ги задължават да ходят на работа даже болни. Ръководството на авиокомпанията от своя страна заявява, че намаляването на продължителността на отпуска по болест е необходимо, за да не може персонала да злоупотребява с тази възможност.

Генералният секретар на T&G Джак Дроми заяви, че отказвайки се от предложението на профсъюза “Бритиш еруейз” “не е послушала гласа на здравия разум”, но вратите на T&G “остават отворени” за преговори.

Представители на летателната компанията заявиха, че им е “изключително досадно”, че пътниците са станали жертва на тези обстоятелства. Те подчертаха, че се стремят да постигнат нормализиране на ситуацията с T&G преди началото на протеста.

Споделяне

Още от Свят