Пилотно и у нас ще бъдат въведени гривни за следене на осъдени

Сн. БГНЕС

На 180 човека ще бъде предложено да носят гривни, за да бъдат контролирани след като са осъдени на пробация или предсрочното освобождаване от затвора, обяви правосъдният министър Зинаида Златанова във вторник.

Пилотната мярка ще бъде въведена доброволно, защото законите у нас не позволяват поставянето на новите устройства да става задължително и за целта се обмислят промени в нормативната база, коментира тя.

По думите ѝ, ако такива гривни бяха поставени на Пламен Галев, Ангел Христов или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.

Сто и осемдесетте нови устройства ще бъдат купени в рамките на проект на Министерството на правосъдието, който се финансира по програма на Норвежкия финансов механизъм. Проследяването на устройствата ще става от единен контролен център. Те са изградени така, че всеки, на когото са поставени, може да се отдалечи от дома си в радиус от 150 метра. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получаван сигнал и лицето може да бъде задържано.

Зинаида Златанова заяви, че използването на тази гривна струва 2.25 лева на държавата на човек всеки ден, докато издръжката на осъден в затвора е 5 лева на ден. Устройствата са устойчиви на удар и вода.

Споделяне

Още от България